11 april 2014

DIM = do it myself

vi ska få gå på fest i helgen. värden önskar att gästerna klär sig i brunt, som en referens till det decennium han föddes under.

jag checkar garderoben, men hittar inget i rätt färg. jag går på loppis, men hittar ingenting jag vill ha. jag ber min pappa kolla min mammas sparade outfits, men hittar ingenting jag kan ha (eftersom mamma tydligen drog minst en storlek mindre än jag just i fråga om brunt). köpa helt nytt försöker jag göra bara när det verkligen är av nöden, så vad göra? jo, kolla tygförrådet på vinden, skissa en modell, Göra Det Själv! kombinationen sparat Kaivo-tyg och mammas gamla Singer och voilà:


förutom att jag på det här sättet sparade både pengar och miljö, fick jag vara kreativ och varva ner totalt från veckans jobbstress. samt odla mitt intresse för att sy kläder - och det var verkligen alltför länge sedan jag tog mig tid för det...

nu återstår bara att plocka fram de höga klackarna och lilla partyväskan, så är partypinglan redo!

5 april 2014

April: nära naturen


 Nu är det verkligen vår! När vi styr in på gården med den lilla cyklisten utbrister hon:


Hör du, mamma? Det är bofiken!

Hon har rätt. Hon älskar fåglar och kan väl fler fågelläten än jag vid det här laget. Trots att hon bara nyss fyllt fem. Det är fascinerande. Och visst hör jag, nu när jag lyssnar. I vår radholk (den underbara designen står min sambo för) har vi i veckan haft flera hugade spekulanter: blåmesarna, pilfinkarna och talgoxarna har varit där och kikat in i holk efter holk. Inspekterat och värderat, men än vet jag inte om dom bestämt sig. Förra sommaren var två lägenheter ockuperade. Det ska tydligen finnas rymd också i fågelrelationer om grannsämjan ska fungera.

Jag hävdar bestämt att närhet till naturen är ett sätt att närma sig en hållbar livsstil. I mötet med naturen finns oanade potentialer. Balansen mellan kultur (i vid bemärkelse) och natur är livsviktig om vi människor ska kunna möta och hantera klimatfrågan, de många miljöfrågorna, tillväxtproblematiken. Den moderna människan är ofta fjärmad från naturens kretslopp, tror sig lätt kunna lösa gordiska knutar med tekniska rackerier. Genom att satsa på inveckling, snarare än utveckling, om jag får vara lite kritisk. Det är lätt för henne att glömma att allt hänger ihop. Att hon är en del i en helhet. Att hon är helt beroende av ekosystemtjänster för sin överlevnad. Att hon själv andas luft och dricker vatten och äter det jorden ger.

I naturen finns många långt mer avancerade lösningar än vi människor kan komma på. Jag tror att den femåring som lyssnar till bofinken och ser blåmes, pilfink och talgoxe bygga bo är ett steg närmare respekt och insikt än den som inte gör det. Kanske kan hon också lyssna, lära och förstå Viktiga Saker vi vuxna missar i vår vuxenhet.

Måtte alla barn (och barnen inom oss vuxna) få chansen att ingå i de större helheterna denna vår. Smekas av vinden, svepas in i fågelkvitter, känna sol och regn mot kinden, upptäcka myror som vaknar och krokus som tittar fram. Och därigenom ta ett steg till mot det hållbara livet.

1 april 2014

Svar om kärnkraft

Nu har jag fått svar från ett av de företag (här kallat X) som jag skrev till 
angående kärnkraften: 

 
Hej Christin Furu,
 
Tack för att Ni kontaktade oss!
 
Det är trevligt att höra att ni tycker om X:s ekologista produkter. 
X har inte starka åsigt emot eller för på kärnkraft. 
Vi använder lagliga inköps vanor som är demokratiskt på 
Riksdagen beslutade när vi skaffar elenergi.
 
Kärnkraft är just sådana saken som demokratisk har på 
Riksdagen beslutat att  det är möjlighet att använda. 
På X använder man mycket elenergi därför att vi måste 
behålla kylskedja hela tiden från mejeriet till 
konsumentens kylskåpet. 
Kärnkraft är best elenergimöjligheten om man tänker saken 
hylla på klimaten. 
Vi har option att skaffa ett prosent på elenergi från Fennovoima. 
Den här inverteringssaken har vi översätt noggrant.
 
Trevligt våren!
  

Svaret talar långt för sig själv. Det är fint att man bemödat sig om att svara. På svenska.
Jag hade gärna sett ett mera insiktsfullt resonemang kring energianvändningen. 
Att å ena sidan inte ha en stark åsikt för eller emot kärnkraft, 
men å andra sidan ställa sig bakom projektet av klimatskäl är motstridigt.
Och kanske kunde den kommunikationsansvariga ha bett om en språkgranskning ändå. 
För tydlighetens skull...