26 september 2012

veckans ekovink 1


te (och kaffe, för den delen) är en vara som många av oss konsumerar dagligen och stundligen. sortimentet i affärerna har de senaste åren till min stora glädje utökats med både ekologiska och fair trade varianter, men faktum kvarstår: tebladen (eller kaffebönorna) skeppas från andra sidan jordklotet och har därigenom en hel del miljöpåverkan.

denna vecka ska jag därför prioritera att brygga te på växter ur vår egen trädgård. det blir mynta, som lugnar och svalkar, och citronmeliss, som sägs förbättra sömnen. blir jag riktigt ivrig kanske jag brygger en kopp på några kvistar oregano för att hålla förkylningarna stången. samtliga örter har inom traditionell medicin rykte om sig att vara välgörande och hälsobringande, men bör förstås inte konsumeras i stora mängder (speciellt inte under graviditet).

ovannämnda växter kan med fördel odlas på en liten plätt eller i kruka också i vårt klimat. som ögonfröjd och som nyttoväxt. de kan konsumeras färska eller torkade. garanterat utan tillsatser, utan transporter - och producerade av stolta odlare med självförsörjningsfaktorn lite mer på plus.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar