16 december 2014

Julgåvor

Vet inte hur ni läsare tänker kring julgåvor, men själv lutar jag allt mer åt det minimalistiska hållet. Till vissa delar har vi skippat klappbytandet. Vi köper överlag färre klappar (gemensamma gåvor till ett par eller en familj eller en syskonskara). Vi prioriterar kultur (musik, spel och böcker) eller upplevelser (biljetter till bio, teater eller konsert). Vi fixar endel handgjort (ngt smått stickat, ngt ätbart, hemgjord tvål). Vi väljer också immateriella alternativ, vilket passar perfekt när mottagaren är någon som redan har "allt". De flesta av alternativen är någon form av välgörenhets- eller biståndsprojekt. Ikväll vill jag tipsa er som ännu ska hjälpa tomten om några riktigt bra alternativ:

*Jakobstadsbaserade Project Liv handlar om att ge långtidssjuka barn och deras familjer mer glädje i vardagen. Du kan köpa julkort, armband, mössor eller helt enkelt bara donera en slant och skriva det i ett kort till mottagaren av din julgåva.

*Kyrkans utlandshjälp upprätthåller Annorlunda Gåva som är en webbutik med ekologiska och etiska gåvor. Din slant ger möjligheter för någon i ett U-land som behöver mat, sjukvård, utbildning mer än din mottagare behöver ännu en pryl. Även UNICEF jobbar utgående från samma tema.

*Rädda barnen har en så kallad "toivekauppa" där du till exempel kan handla en dag i skyddshem för 30 € Till ett barn vars jul kanske inte är så trygg och glädjefylld som vi skulle önska. På samma tema finns möjlighet att donera pengar till exempel till Kvinnojouren eller skyddshemmen på olika orter.

*Via Röda korset kan du ge en gåva antingen inom Katastroffonden eller genom att delta i insamlingen "Jul i sinnet", som strävar till att ge 18.000 mindre bemedlade familjer i vårt land mat på julbordet. Även i rödakorsbutiken finns gott om goda gåvor du kan ge.

Kanske hittar du andra fina immateriella alternativ om du talar med bekanta eller söker runt på nätet. Själv känner jag att det blir en dubbelt så god jul om en del av våra traditioner kan bidra till att fler i vår värld får det bättre ställt! Delad gåva är dubbel gåva ;)

2 kommentarer:

  1. Här har det blivit färre och färre paket. De flesta har ju allt och jag vill inte köpa bara för att köpa. Mest barnen dom får paket, men även de får numera mer upplevelser än saker. Skönt downshifta julklapps-hetsen... Och BRA ge till dem som verkligen behöver istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller verkligen med! Det känns bra på många sätt att växla ner julen lite. Med önskan om en riktigt God Jul till dig och de dina!

      Radera