3 november 2015

SpindellivIgen sitter jag här med många trådar spretande i alla riktningar... Roliga trådar, spännande trådar, viktiga trådar. I ärlighetens namn även en och annan jobbig tråd. Jag känner mig som en spindel - jag spinner tråd och väver nät. Blir på något sätt fångad i och av mina fantastiskt underbara och/eller utmanande projekt som handlar om sånt jag anser är centralt i mänskligt liv och leverne.

Häromdagen lärde jag mig något nytt: att spindeltråd är naturens egen superfiber. Att den är stark som ståltråd, seg som nylontråd. Att det byggs upp lite som ett musikstycke komponeras - det kan finnas harmoni, trots att strukturen inte är perfekt.

Nu undrar jag om spindeln någon gång känner att den vill sluta spinna tråd och ta en tankepaus istället? Bara sitta där och andas lite, begrunda världens gång, lyssna till suset i trädkronorna? Beundra mönstret i nätet - det som vanligtvis framträder först senare... när man spunnit och vävt ett bra tag? Känner månne spindeln att den skapat något som bär? Vågar den lita på kraften i sitt verk? Kan den månne ibland släppa taget och lita på att ankarlinan håller?

Det finns nog en och annan som längtar efter att kunna spinna nätverken i sitt liv så att de håller, som önskar att tilliten till ankarlinan vore stark som spindeltråd. Jag är själv en av dem. Och just ikväll undrar jag om inte hemligheten är just att harmoni inte skapas genom perfektion. Det är åtminstone en trösterik tanke...

Bilden "Entangeled" är hämtad från Creative Commons:Will.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar