24 mars 2013

Ett - noll till vardagen!

gästerna har vimlat förbi och champagnen är urdrucken. alla intryck i bild och toner och ord snurrar runt inom mej och väntar nu på att smältas, blandas, generera nya tankar och insikter. efter alla festligheter: nu längtar jag tillbaka till min vanliga gröna vardag igen!

det är förunderligt - som jag njöt av tempot och myllret och vimlet förra veckan. lika intensivt njuter jag nu av det lugn som lägger sig, myser över den lunk och förutsägbarhet som nalkas de närmaste veckorna. det är som att jag behöver förändringen i tempo. sju feta år kräver sina sju magra år, så att säga.

på senare tid har jag dessutom tyckt mej se ett mönster: Mitt Hållbara Liv låter sej avsevärt lättare göras när det är vanlig vardag. dels konsumerar jag mindre, eftersom inköpen sker mer planerat och medvetet. jag tar mej tid att leta runt i affärer efter det mest hållbara alternativet i fråga om kläder, skor, prylar, kosmetika eller mat. dels äter jag bättre: på regelbundna tider, ofta husmanskost lagad från grunden med enkla lokala råvaror utifrån en veckomeny med vegetariska inslag. dels väljer jag oftare bort bilen - ju lugnare vardag desto oftare tycker jag mej nämligen ha tid att ta till apostlahästarna eller cykeln. bara för att ta några simpla exempel. när det gäller ekofaktor är det alltså definitivt ett - noll till vardagen!

och just idag inser jag: kanske är det just detta som för mej är den djupaste innebörden av ordet vardagslyx?! att få vila i mina gröna rutiner, att kunna stanna upp inför det som sker, att oftast hinna tänka efter före... och kanske är den vardagslyxen bara möjlig om växlingen finns där. mellan vardag och fest, mellan lugn och brådska, mellan eftertanke och eufori. inget kunde därför ha varit lämpligare än en Earth Hour igårkväll. att få släcka lamporna och tända ljusen för en återgång till den vanliga gröna vardagen...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar