10 februari 2014

Februari: Mat

Eftersom maten är en av våra största miljöfaktorer blir temat för februari här på bloggen just mat. Dessutom är ju maten något som är grunden för mycket annat i vår vardag, typ hälsa, livsnjutande, gemenskap och traditioner. Och mathållningen står enligt bland andra svenska Naturskyddsföreningen för omkring en tredjedel av vår miljöpåverkan. Här finns alltså ett fält där man kan påverka åtminstone sitt eget avtryck. För egen del upplevde jag att "matändringen" var en av nycklarna till ett mera hållbart liv. Det var konkret, det var relativt enkelt och synligt i vardagen, det fanns faktiskt alternativ inom räckhåll.

Mitt första och kanske bästa tips när det gäller en mera miljövänlig matvardag blir därför att äta mindre kött.

Varför? Jo, varje kilo kött kräver en hel del resurser i form av vatten, gödsel, energi, åkermark som ska till för att odla det foder som "den blivande köttbiten" ska ha för att växa till sig lagom till slakt. Att äta vegetariskt är därför ett sätt att utnyttja resurserna mer direkt och därigenom mer effektivt. Och i ett globalt perspektiv är det förstås det enda hållbara när många munnar ska mättas.

Sen har speciellt nötköttet fått utstå mycket kritik för att vara en bov när det gäller utsläpp av växthusgaser. En av de största belastande faktorerna när det gäller Östersjöns tillstånd är djurhållningen.

En annan aspekt av detta med att avstå från kött handlar mera om etik. Att överhuvudtaget äta djur. Att djurhållningen ibland är helt bedrövlig, att djuren pumpas med mediciner, att transporter och slakt är långt ifrån problemfria. Och att matfusk uppdagas med jämna mellanrum. Billiga biffen har ibland ett högt pris i dessa frågor.

Och frågan lyder: Vad är jag egentligen beredd att ha på tallriken? För egen del känns valet numera enkelt - mest vegetariskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar