12 april 2017

Flytta-fram-den-ekologiska-skuldens dag


Visste du att det idag är omställningsrörelsens aktionsdag för att flytta fram den ekologiska skulden? Jag hade ingen aning. Inte förrän jag häromveckan fick ta del av ett upprop från omställningsgruppen i Salo. Uppropet ar både upprörande och uppfriskande.

Ekologiska skuldens dag är ett ganska obekant begrepp. Fler av oss har antagligen hört talas om Overshoot Day, alltså den beräknade dag på året när vi börjar konsumera över våra tillgångar. Globalt sett brukar den dagen inträffa någon gång i augusti. Då överskrider konsumtionen jordklotets förmåga att producera nya resurser och ta hand om de utsläpp vår livsstil förorsakar.

I vårt land inträffar den här dagen ändå redan i medlet av april! Ja, du läste rätt - ungefär nu sker vår övergång till ett liv i ekologisk skuld. Det är skrämmande! Under årets första 100 dagar förbrukar vi finländare alltså så mycket resurser som vi skulle ha tillgång till om vi levde på ett sätt som beaktade jordens bärkraft. Nu lever vi som om vi hade tillgång till dryga tre jordklot - sic! Och år för år ökar takten och överkonsumtionen och den ohållbara resursanvändningen.

Den här nyheten från förra året på speglar vad den ekologiska skulden handlar om. Läs gärna! Och vill du se dig själv i spegeln så kan du gå till klimatkalkylatorn på WWF:s hemsida och med den göra en beräkning av hur många jordklot din egen livsstil kräver. När du fyllt i den kan du sedan fundera på hur du i ditt eget liv kan vända trenden och leva mera hållbart.


För att uppmärksamma dagen och uppmuntra till att flytta fram den ekologiska skuldens dag ordnas idag olika aktioner runt om i landet. Hemma hos oss ser och diskuterar vi filmen Minimalism (se mitt förra blogginlägg) tillsammans med några vänner. Förhoppningsvis får vi inspiration och nya idéer för att minska vår ekologiska fotavtryck ytterligare. Det är verkligen dags att ta rimligheten till heders! Och som bonus denna dag; ett nytt talesätt: "ställa om bör man - annars dör man" - vad om det nu är dags att sluta med förskönande omskrivningar och istället möta den skoningslösa verkligheten som den är...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar