20 februari 2013

Matmöjligheter

i dessa tider när vissa tycks ha svårt att skilja på vad som är ox och nöt och fläsk och häst, känns det oerhört bra att själv ha hyfsad koll på köttläget.

hemma hos oss brukas det gärna älg, företrädesvis sådan som sprungit fritt i skogarna kring moffas villa. därtill en del nöt som i bästa fall kommer den från bonden Mårtens gård som ligger i samma trakt. som komplement ibland ekologiskt fårkött från norra Österbotten. och ibland ekologiskt inhemskt nötkött från lokalbutikens hylla.

korvprodukterna kämpar dock vi fortfarande med. Småfolket formligen älskar korv och den prickiga finns ju lätt i eko-variant. däremot är det si och så med knackisarna och grillisarna. för tillfället köper vi oftast i hemstaden producerade sådana, icke-ekologiska tyvärr, men utan extra tillsatser. en pragmatisk kompromiss.

jag kan inte annat än hålla med dem som menar att vi borde se oss själva i spegeln nu när skandalerna rasar och matfusk av olika kaliber uppdagas titt som tätt. billigt och bra är en ovanlig kombination, i all synnerhet när det gäller (förädlade) livsmedel. tillsvidare är jag själv beredd att betala lite mer för vissa produkter i vetskap om att jag då får bättre kvalitet. jag kan pruta på kvantitet, men inte på kvalitet. på sikt hoppas jag kunna bli del av en lokal matring där vi köper det mesta direkt från producenterna och slipper mellanhänder och längre transporter. där vi vet att djuren haft det bra medan de levde och att de dött en värdig död - om en sådan nu finns.

men, det finns några riktigt bra alternativ: varannan vegetarisk. meat free monday. och lokalt producerad, ekologisk och grön mat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar