17 juni 2014

Lax till max

Här är det buljongtillverkning på sena kvällskvisten! Det är nämligen laxfisketider i våra trakter och jag har fått hämta midsommarlax direkt från sjön - nästan. Vi hade turen att få bud av fiskaren när han var påväg in mot Ådö fiskehamn med dagens fångst. Bara att sätta sig i bilen och köra ut och håva in ett antal kilo. Nu har vi veckomenyn räddad: laxsoppa de närmaste dagarna och ugnslax till midsommarhelgen. Och frysen är fylld med portionsbitar och laxbuljong för en tid framåt.

Det fina med den här laxen är att den har simmat fritt, om än i Östersjön. Den har rest extremt kort väg från fångstplatsen till vårt kök. Den har sysselsatt en lokal yrkesfiskare, som får hela förtjänsten. Inga giriga mellanhänder här inte... Färg, konsistens och smak är dessutom alldeles annorlunda - vår alldeles subjektiva åsikt är förstås att den är bättre - än den vanliga butikslaxens. Det är lokalmat, det är REKO och det är säsongtänk. Hur lyxigt som helst!

PS. Laxbuljongen gör du ungefär såhär:

1. Fyll en kastrull med överlopps fiskbitar (ryggfena, huvud, stjärtfena och sånt)
2. Täck fiskdelarna med kallt vatten och blanda ner en tsk salt per liter vatten
3. Koka upp och skumma
4. Tillsätt en lök, en morot, cirka tio pepparkorn och en näve persilja
5. Låt koka 15 minuter och sila

(Buljongen kan frysas en kortare tid. Jag sätter själv gränsen vid max tre månader, eftersom lax är en fet fisk.)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar