16 juni 2014

Vila och påfyllning i Emmes


Försommarkvällens magiska ljus sveper in. Det är tyst, så när som på tusen fåglars kvitter. Vinden håller på att mojna. Det doftar från den vedeldade bastun. Vägen hit har ringlat sig fram genom skogen, förbi något enstaka hus, över en järnbro vid en fors. I en glänta har vi lämnat bilen och sista lilla biten har vi gått till fots längs en smal stig mellan mossbelupna stenar.

Vi är på Emmes Retreat i Nedervetil. Uppe mellan träden svävar några nästan kamouflerade små trädhus, somliga bara strax över marken, somliga någon meter upp. En paviljong för yoga håller på att växa fram högst uppe i backen. Glashuset ligger lite för sig själv, nära vattnet. Där sover man mitt mellan ute och inne. Ser fåglarna flyga riktigt nära, hör suset från tallarna, känner kvällens sena solstrålar värma. Somnar med trädkronorna svävande strax ovanför huvudet. Vaknar till det tidiga skira morgonljuset som silar mellan träden i öster. Det är magiskt.


Allt här är gjort med respekt för naturen. Kvar under husen växer fortfarande getporsen och blåbärsriset. Trädhusen är byggda i trä och målade i skogsgrönt. Det är mycket naturmaterial och naturens egna färger i den sparsamma inredningen. El till husbehov produceras med solpaneler och toaletterna är av det komposterande slaget. I huvudbyggnaden serveras morgonmål med utsikt över sjön och knaster från den magasinerande spisen. Och i bastun nere vid sjön får man bada och ta ett naturellt dopp - om man vågar. Det finns möjlighet att paddla kajak och kanot eller att gå en promenad längs stigarna i skogen. Framför allt finns det möjlighet att bara vara - att låta kroppen och själen hinna ifatt varandra.


Vi blir så varmt emottagna. Vi får vara i stillheten. Nära naturen och nära oss själva. Vi får möta människor med hjärtat på rätta stället, med en vision om att föra det goda vidare. Här finns rum för välmående och inspiration och samtal om det som känns viktigt i livet. Här finns det som många av oss nutidsmänniskor behöver i våra liv. Så stort tack, Ulla-Beth och Henrik! Vi kommer verkligen gärna igen.

3 kommentarer:

  1. Tack ska ni ha för att ni kom ut till Emmes Retreat och tack för det här blogginlägget!

    SvaraRadera
  2. Väl bekomme! Önskar att många andra ska få chansen att vistas i Emmes och må gott framöver ;)

    SvaraRadera
  3. Helt underbart - guld och gröna skogar i sin sannaste bemärkelse :) Må fötterna en gång bära mig dit!

    SvaraRadera