20 oktober 2014

Rädda klimatet!

Om vi vill hinner vi ännu. Vi hinner ännu bryta trenden innan vi når en tipping point och har en skenande utveckling med uppvärmning på fyra, fem grader. Vi hinner ännu lägga om kursen. Men det brådskar verkligen!

Nästa år ska flera stora internationella klimatavtal skrivas. Men faktum är att det bara är många nivåer tillsammans som kan göra att det blir en verklig förändring: länder, städer, byar, människor. Du och jag. Med många olika åtgärder. Med konkreta små och stora förändringar i vår livsstil. Sådana som gör att vi faktiskt minskar vår totala klimatpåverkan.

Vi kan visa goda exempel.

Vi kan bestämma oss för att betala priset. Bekvämlighetspriset och statuspriset.

Vi kan inse att alternativet sticka huvudet i busken är så oerhört mycket dyrare.

Kanske måste vi allra först inse att det inte går att äta kakan och ha den kvar. Vi måste våga tala om att släcka lampor, sänka inomhustemperaturer, köpa färre kläder, bilar, grejer, leva mindre oljekrävande, avstå våra södernsemestrar, äta mat som inte åkt jorden runt. Om att livskvalitet på riktigt handlar om helt andra saker än prylar.

Kanske måste vi växa upp och inse att detta är vår generations skyldighet och kommande generationers rättighet. Att leva så att planetens gränser inte överskrids.

På www.klimatkontot.se kan du testa din klimatpåverkan och få tips på hur du kan minska den. Varje gång jag gjort en testning har jag sänkt min påverkan och fått mer motivation att trappa ner ytterligare. Gör så du med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar