Dags att samla positiv energi för att kämpa för en vik fri från atomelände! På Facebook kan du delta genom att fota ditt eget smultronställe och länka upp bilden med hashtaggen #KärnkraftsfriBottenvik.
Dags att samla positiv energi för att kämpa för en vik fri från atomelände! På Facebook kan du delta genom att fota ditt eget smultronställe och länka upp bilden med hashtaggen #KärnkraftsfriBottenvik.
Idag har vi haft sol i vår stad, men det blåser fortfarande snåla vindar. Odlingssäsongen känns minst sagt senkommen, speciellt i jämförelse med fjolåret. Ändå finns den där, den obändiga tron på sommaren.
I år kommer vi att utöka vårt odlande med sikte på högre självförsörjningsgrad. Vi har plöjt upp en liten åkerlapp ute på landet och där ska vi inleda någon form av växelbruk. Hittills har vi mest ägnat oss åt att förbereda jorden. Med harvningen fick vi tacksamt nog hjälp av en släkting med lagom liten traktor. Sedan dess har vi grepat oss igenom kvadratmeter för kvadratmeter, tagit bort kvickrot och duntrav och allehanda ogräsrötter. Nu ser jorden rätt bra ut och vi har kunnat sätta både bönor, ärter, kål, gurka, pumpa och squash. Endera dagen åker rotsaksfrön och potäter ner i marken. Till all lycka är jorden på vår åker sandblandad och genomsläpplig, så vi har inte lidit av det myckna regnandet. Men för att växterna ska komma igång nu behövs det både sol och värme!
På hemmaplan kör vi i stort sett samma koncept som ifjol. Det är växelbruk med baljväxter, gurkväxter och kålväxter, diverse rotsaker och lite potatis till husbehov. Allt det har jag kunnat så och sätta tack vare att vi har bra mikroklimat på gården. Ett växthus ska vi sannolikt få upp de närmaste veckorna och hoppeligen hinna odla fram tomater och paprikor i innan hösten kommer. Mer kryddor ska vi också ha; just nu drar jag upp basilika och salvia i mängder.
Och så har vi de röda solhattarna ni ser på bilden. De segar sig långsamt upp ur såjorden och i dem tycker jag mig se en symbol för min egen naiva optimism och tillit till att sommaren kommer, tidsnog!
På vår gård växer en underbar rabarber. Det är förmodligen av någon urgammal sort, någon av dem som var vanliga på den österbottniska landsbygden under förra seklet. Jag antar att min fammo hade den med sig när familjen flyttade in till stan. Det är i varje fall en seg och livskraftig sort. Den prunkar från år till år, trots att den aldrig någonsin får extra vatten eller näring. Bortglömd och undanskymd, men fantastiskt god!
Just nu är det verkligen rabarbertider. Det gäller att ta vara på den medan stjälkarna är fräscha och fina. Göra kräm och sylt och pajer. Igår gjorde jag själv världens mest lättgjorda rabarbersaft: Jag sköljde och skar 1 kg rabarber i småbitar. Kokade i 15 minuter i 1,5 l vatten. Silade av saften och kokade upp med 4 dl socker och saften av en pressad citron. Sen hällde jag upp saften på återvunna flaskor, lät svalna något innan jag skruvade på korkarna och ställde i kylen.
Nu har vi tre liter somrig saft att njuta av - och samtidigt drömma om varmare och soligare dagar!
PS. Saften spädes ungefär 1:2 och har förstås begränsad hållbarhet.
Mitt i aktivism och arbetsliv slog husmodern i mig till. Jag kände för att göra egen mysli!
Jag äter ju sedan i höstas mestadels glutenfritt (och mår btw otroligt mycket bättre!) och har hela vintern satsat på havregrynsgröt som morgonmål. Nu när det lutar åt sommar vill jag dock ha något lättare och vad är väl då bättre än att göra egen mysli?! Butikshyllorna svämmar över av sockerstinna mysliförpackningar (tjugo procent socker är ingen ovanlighet) och de ekologiska alternativen är sällan bättre, tyvärr. Dessutom är de vanligen både importerade och rätt dyra...
Vad jag gjorde nu var att jag blandade 5 dl havregryn, 1 dl linfrön, 1 dl kokosflingor och lite hackad mandel. Samtliga eko. Sedan strödde jag en matsked farin över. Jag hällde på ett par matskedar ekologisk lokalproducerad rypsolja blandat med en deciliter vatten och kramade ihop det hela. Rostade 20 minuter på en plåt i 175 grader. Och tillsatte en näve torkade tranbär. Hällde upp i min groddningsburk, som har lock med nät, vilket gör att myslin håller sig torr och krispig.
Voila! Nu har vi en lagom sats för den närmaste veckans morgnar. Och utgående från principen "man tager vad man haver" blir det sedan trevlig variation i mysliburken. Nästa sats kanske smakar bovete och kanel... Eller blåbär och vanilj... Absolut vardagslyx!