12 juni 2015

aktivism och passivism i kärnkraftsfrågan

Det är fortsättningsvis mycket på gång kring Pyhäjoki och Hanhikivi udde. Stugägarna är vräkta, aktivister har slagit läger, kärnkraftsmotståndare av olika slag protesterar, media rapporterar - och Fennovoima framhärdar. Utan bygglov, utan pardon. Väktare bevakar området och polis griper aktivister som försöker blockera eller fördröja förstörelsen.


Jag ska inte uppehålla mig vid några längre filosofiska resonemang om den aktivism som pågår på udden, bara konstatera att aktivism kan vara ett symptom på att de normala demokratiska, politiska processerna inte fungerar och att människors möjligheter att påverka på andra sätt är kringskurna. Aktivism kan också vara ett verkningsfullt redskap när det gäller att synliggöra missförhållanden som annars riskerar tystas ner eller bortförklaras.

Själv anser jag att det är en himla tur att det finns människor som nu är beredda att masa sig ut ur den självcentrerade bekvämlighetszonen och protestera mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki! Jag beundrar verkligen dem som vågar låta blicken nå utanför den egna naveln - som sätter Svenssonliv och fredagsmys och träning och heminredningsprojekt åt sidan och ägnar sig åt det som kan tänkas gynna fler än dem själva, både nu och i framtiden! Människor som envetet kämpar för att på olika sätt synliggöra och protestera mot Det Stora Bolagets övergrepp på natur och människor. Människor som fortsätter visa på alternativen till kärnkraft. Människor som inte drabbats av passivism.

Passivism har sällan förändrat världen till det bättre. Förändringar, däremot, har uppstått där människor engagerat sig, vågat stå upp för det de tror på, visat personligt mod. Mahatma Gandhi, Rosa Parks & MLK, Nelson Mandela är förebilder för gräsrötter världen över. De blundade inte, de gav inte upp, de drog sig inte undan obekväma situationer, gick inte över där ribban var som lägst. De insåg att varje människa kan vara med och förändra världen. Idag agerar en grupp aktiva människor i Pyhäjoki i deras anda. May the force be with them!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar