5 augusti 2015

Grön picknick - nu om någonsin!!!

Förmiddagens besked om att Fortum och SRV går med i Fennovoima och Outokumpu ökar sin andel är beklämmande. Inte bara för att bygget i Pyhäjoki i värsta fall faktiskt kan bli av - fast det ska vi kämpa mot med händer och tänder! - utan för att det visar att allt inte står rätt till i republiken Finland idag. En sådan politisk kohandel som Olli Rehn & company gjort den senaste tiden är svårslagen. Förtroendet för honom och hans gelikar är därmed utraderat. Likaså för de statliga aktörerna inom Fortum och Outokumpu. De representerar då inte folket i den här frågan, milt uttryckt! Däremot nog snikenheten.

I en demokrati borde det inte vara möjligt att agera på det här sättet. Man borde respektera folkviljan och lagens anda. Nu är det uppenbarligen ekonomivälde som råder. Eller i värsta fall en finlandisering som vi inte sett maken till sedan landsfader Kekkonens dagar. Den vidunderliga trojkaregering vi har gör krumbukter både i öst och i väst, men det vet vi nog alla, att man inte kan äta kakan och ha den kvar...

Mot bakgrund av dagens turer vill jag bjuda in till Grön picknick - Vihreä piknik imorgon kl 12 i Skolparken i Jakobstad. Picknicken ordnas av gruppen Jakobstad för hållbar utveckling. Vi samlas där för att visa att vi minns det som hände i Hiroshima och för att visa att vi hill ha en värld utan kärnkraft. Inte i Pyhäjoki och inte någonannanstans heller. Nu är det viktigare än någonsin att vi visar var vi står!! Att vi inte resignerar. Att vi oförtrutet kämpar vidare. Också i den här snåla motvinden. I Estland sjöng man sig fri från Sovjetunionen... Det finns en enorm kraft i gemenskapen bland människor. Låt oss använda den nu!

PS. Om du inte kan komma till Jakobstad kanske du kan ordna din egen picknick? Samla några vänner och sätt er ner och klura på hur ni kan jobba för en värld utan atomernas mörka kraft.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar