23 augusti 2015

Skördeglimtar, del ett

Nu - äntligen! - växer det så det knakar i vår trädgård! Vi skördar och skördar... Basen i vår matvardag får vi nu så gott som helt från eget land. Det blir mycket grönsaker och mycket bär. Vi vuxna äter ofta vegetariskt, men kompletterar med kött och fisk från REKO. Det känns fantastiskt att få leva så och jag hoppas att fler vågar prova odla sin mat hemma i trädgården! Sammantaget har vi inte satt särskilt mycket tid och energi på vårt odlande. Det är faktiskt rätt magiskt att Moder Jord är så generös: att allt vi behöver göra är bereda lite mark och pluttra ut lite frön och så en dag finns där mat att äta...

Här får du några glimtar från våra olika odlingsrum i hemmaträdgården just nu:

I fyrfältet på framsidan växer squash, pumpa och gurka i ruta ett. Squash får vi nu minst en om dagen, pumpa och gurka är på gång. I ruta två har vi kålväxter och där kan vi skörda fina broccolihuvuden, typ ett par stycken i veckan just nu. Vitkålen och rödkålen har tyvärr haft påhälsning av kållarver, så där får vi se om vi alls kan ta tillvara någonting av de håliga huvudena... Grönkålen verkar däremot ok, änsålänge. I ruta tre har vi skördat jordgubbar och i ruta fyra sparris (tidigt i somras) och nu får vi ringblommot att göra olja och salva av. Jag ska skriva mer om det längre fram. I mitten växer oreganon över alla breddar, till vår och insekternas stora glädje. Där skördar jag inget detta år, utan tänker att det är ett av sätten att motverka bidöden vi tyvärr läst mycket om på sistone...

I pallkragarna gjorde jag ju en semivarmbänk i maj. Där har vi skördat både sallat och mangold i överflöd fram till nu. Just nu växer krassen helt galet, som ni ser. Förutom att den är fin att se på använder vi den till att piffa upp sallader med och med sin kryddiga smak och intensiva färg är den perfekt just till det! Syra och ruccola finns också i pallkragarna här, fast de nu inte fastnade på bild ;)

På bakgården har vi bär av olika slag. Smultron skördar vi och äter oftast färska till våra kvällssmothies. Häromdagen fick de komplettera det alternativa fredagsmyset: våfflor med grädde och bär. Krusbären har vi redan gjort marmelad av och nu ska jag göra saft av det som är kvar på de två buskarna. Vinbär får vi rätt lite av i år, men lite saft ska det nog räcka till!

Vår cirka fyra meter långa hallonhäck har dock gett bra skörd, kanske fyra liter, och somt har vi fryst in och somt har vi ätit på direkten (vilket jag faktiskt ur näringssynvinkel tror att är det bästa). Till nästa år får vi nog ändå lov att både gallra bland plantorna och fixa bättre stöd, för just nu hänger de både hitåt och ditåt. Men goda är de förstås ändå!

I "sammelsuriefältet" finns potatis, bönor, ärter och spenat. Allt växer bra och just nu skördar vi potatis och spenat. Bönorna blommar, ärterna (en blåärt man kan lagra) är starkt på gång.

Barnen har på egen begäran ett eget land med gurka, morötter, sockerärter, jordgubbar och ringblommor. Här har vi just nu de finaste morötterna och godaste sockerärterna i hela trädgården!

Kryddor har vi längs med hela stenfoten längs sydsidan och de trivs verkligen där. En del är ju mest ögonfröjd (som isopen i förgrunden) medan en del tas tillvara för vinterbruk (som libbstickan strax intill). Mynta av olika slag, citronmeliss och timjan är fina till kvällste, men också bra att klippa in och torka. Tillsammans med blad från smultron, vinbär och hallon kan de bli härliga sommarblandningar att njuta av när höstrusket kommer.

Utöver det vi odlar här hemma i stan har vi ju också en liten experimentåker på landet som småningom börjar ge skörd, den också. Ett inlägg om den kommer inom kort - och i det några tankar om vägen till självförsörjning 2.0 i en akademisk konstnärsfamilj. Håll utkik!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar