9 maj 2016

Jordnära - premiär!

Ikväll var det äntligen premiär för vårt (sambons och mitt) gemensamma hållbarhetsprojekt! Vi har ju båda länge intresserat oss för miljöfrågor och varit aktiva i olika sammanhang: bloggat, skrivit, skapat, pratat och gjort konkreta evenemang. Nu villl vi ge engagemanget en ram och den ramen är alltså Jordnära, ett mikroföretag som jobbar med hållbarhetsfrågor genom vision och kommunikation. Det känns inspirerande - och förstås också lite pirrigt!

Vi inledde verksamheten med att ordna en visning och diskussion av filmen This Changes Everything här i Jakobstad. Filmen är ju inte direkt lättsmält - den väcker många obekväma frågor om de berättelser vi lever inom, om kapitalismens kraft och om utmaningarna med att skapa en verklig förändring som gör att världen klarar tvågradersmålet. Bland annat. För min del väckte diskussionen många tankar, framför allt om hur vi kan väcka hopp och handlingskraft bland alldeles vanliga människor och om hur en förändring på bred front kan bli möjlig. Det räcker liksom inte med att bara Matti Meikäläinen ställer om - det behövs en omställning på alla nivåer från det lokala till det globala. Och helst nu, meddetsamma!

En diskussion med många väldigt olika röster kändes i varje fall som en god start på både en förändringsprocess och på det gemensamma projektet. Kanske kan Jordnära bli ett forum för diskussion om miljö, klimat och hållbarhet i en region där det annars är rätt tyst i dessa frågor? Kanske kan vi bidra till någon form av förändring och plattform för lokal omställning just genom att skapa mötesplatser och rum för dialog. Jag vill tro det.

Just nu bokar vi höstens program; bland annat en workshop den 30 september med Daniel Hansson från Terra Religata. Då blir det "solutions for a broken world" och möjlighetstänk för hela slanten, så håll utkik efter den närmare info som kommer inom kort via vår Facebooksida och även här på bloggen!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar