11 mars 2015

Fastevana 2: mindre kaffe

Under min ekofasta detta år har jag fokus på några vardagsvanor som jag försöker förändra. En av dem är kaffedrickandet. Varför? För att kaffet ofta maskerar min trötthet, för att det alltid skruvar upp mitt tempo, för att det ibland är en socialt accepterad och samtidigt ignorerad miljöbov... Mitt dagliga kaffe dricker jag i vanliga fall tyvärr ganska slentrianmässigt, trots att jag vet att kaffekoppens miljöpåverkan är stor.

Kaffekoppens vattenfotavtryck är orimligt. För att producera en kopp icke-ekologiskt kaffe går det nämligen åt 140 liter vatten och en hel del kemikalier. Dessutom produceras merparten av världens kaffe med hjälp av riktigt skadliga bekämpningsmedel. Det belastar förstås både naturen och odlarnas hälsa. I större doser sannolikt också kaffedrickarnas. Mycket av det billiga kaffe vi konsumerar i Norden odlas på för arbetarna helt ohållbara villkor och allt kaffe kräver långväga transport för att nå våra butikshyllor. Fair trade ekokaffe är såklart ett bättre alternativ, men jag tycker ändå att det finns uppenbara anledningar att syna sitt sörplande i sömmarna.

Nu under fastetiden strävar jag därför efter att låta kaffedrickandet igen bli en speciell stund. Kaffe är ju egentligen en lyxvara och en bonus. Min målsättning är att hålla mig till (och verkligen njuta av) en kopp om dagen. Helst av bra kvaltet, eko och reko. Helst bryggt med eftertanke. Helst i favoritkoppen.

Hittills har det gått riktigt bra de dagar jag är utvilad och tempot är lungt, sämre de dagar jag är trött och har mycket på gång. Men jag lever och lär, ser mina mönster och tar nya tag när jag brustit - och det är väl precis det som är meningen...

Bara det att jag har kaffedrickandet under lupp gör att min inställning sakteliga förändras. Kaffe är inte ett hållbart substitut för sömn eller ett redskap för att klara av ett högt jobbtempo. Kaffekulturen i mina olika vardagsmiljöer blir mera påtaglig - jag grunnar på vad den egentligen betyder för kommunikation och relation mellan oss finländare. Det är som om den där ena koppen om dagen skulle betyda mer för mig. Det har blivit ännu viktigare att den är producerad på bra villkor och att den smakar gott, på riktigt. Annars får den ibland vara. Less is more!

 

2 kommentarer:

  1. Känner så igen mig. Har velat sluta med kaffe länge, för jag vet hur mycket de påverkar min kropp. Jag blir dunder pigg av det, men ack och ve om jag dricker kaffe efter kl 4 då blir de ingen sömn före kl 2. De säger mig en hel del om hur känslig min kropp är för koffeinet.När maken var sjuk här tidigare i vår hade jag kaffe paus på två veckor, men sedan föll jag åter igen för frestelsen. De var helt enkelt inte lika roligt om jag inte fick min njutningsstund med en kaffeslurk. Men nu håller jag kaffe konsumtionen nere på 1 kopp om dagen. För en ekonörd är de ju av högsta prioritet att den ska vara ekologisk och fairtarde, helst mörkrostad och bryggd i pressopanna, annars kan de lika gärna vara som du så fint uttryckte det. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. då får vi peppa varandra, Anna! och dricka te på hemodlad mynta istället ;)

      Radera