31 mars 2015

Kärnkraft och valkompasser

Det drar ihop sig till riksdagsval. Själv följer jag med intresse debatterna i olika medier och har testat både en och annan valkompass. Alltid med samma resultat: frustration över att de gröna värdena, hållbarhetsfrågorna och - framför allt - kärnkraftsfrågan är totalt osynliggjorda!

Hur är det möjligt? I valdebatten på svenska yle förra veckan var det i princip bara Ville Niinistö som ens nuddade vid dessa frågor. Där satt partiledare i ring och bekymrade sig över världsläget, säkerhetspolitiken och grannen i öster. Talade vitt och brett om vikten av att vi markerar vår ståndpunkt genom ekonomiska sanktioner, militära samarbeten och allianser. Men utan skuggan av koppling mellan det som sker i Pyhäjoki och den oberäkneliga stormaktens strategiska intressen. Utan att erkänna att den finländska staten och många kommuner med sitt agerande via Fortum och Fennovoima ogenerat bjuder in samma utländska intressen till Bottenvikens kust. Att många kommuner dessutom riskerar sin redan nu osäkra ekonomi i ett ekonomiskt mycket tvivelaktigt projekt hade varit en annan fråga värd att diskuteras...

Jag kommer själv att extremt noga välja vem jag ska rösta på i detta val. Det måste bli en kandidat som klart och tydligt är emot kärnkraft. Någon som är beredd att kämpa för att riva upp det beslut som fattades i december. Någon som är beredd att syna processen i sömmarna och inte se mellan fingrarna när det finska ägandet ska mätas och vägas inför beviljandet av byggtillstånd. Någon som inte sticker huvudet i sanden. Vi står potentiellt inför ett av de geopolitiskt och miljöpolitiskt största skeendena på länge. Ett projekt som riskerar rubba vår säkerhet, vår miljö, vår ekonomi. Lokalt och nationellt. Och ingen talar om det... Var finns nu den finska rättframheten och självständigheten? Var finns nu den kandidat som vågar ta bladet från munnen och ta ut riktningen för en kärnkraftsfri framtid vid Bottenviken? Med eller utan valkompass.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar