Om ni undrar varför det är så lugnt på bloggen, så är det för att det är desto mer fart och fläkt på annat håll. Tack vare att vårvärmen äntligen kommit har vi satt igång med endel av våra odlingsprojekt.
Ett av de första var att lyfta fram drivhuset och ställa in krukor med sallatsrester, som nu får ett andra liv. Som ni ser spirar de fint efter bara några dagar. Förhoppningsvis kan vi vara delvis självgående på sallat redan inom kort. Detta är för övrigt ett riktigt husmorstips och gäller förstås alla de varianter man köper i små plastkrukor i affären!
Nu i helgen har jag också gått igenom jordgubbslandet, grävt upp och tagit bort gamla revor. Eftersom det blev gott om småplantor över beslöt vi låta landet växa. Nu har vi 29 plantor och jag har googlat att på sikt kan man få en skörd på 200-250 gram per planta. Cirka 6 kg egna gubbar att frysa in minskar vårt köpbehov med hälften, vilket inte är så illa.
Till vår egen förvåning förstorade vi sedan odlingsbäddarna i hela köksväxtlandet. Nu har vi ungefär dubbelt mera yta att odla på redan i sommar. Idag har vi sått bondbönor, morotsfrö och dill. Den lilla grå lådan väntar på en squashplanta.
Det är en välsignelse att påta i jorden. Att känna doften, myllans struktur. Att använda muskelkraft för att skapa mat. Att kunna påverka sin egen självförsörjningsgrad och samtidigt få göra något som få en att må bra i både kropp och själ.
Nu läser vi vidare om samodling och klurar på vilka växter som gynnar varandra. Vi lär oss att löken vill inte samsas med bönorna, så den får dela med rotsaker och grönkål. Broccolin vill ha tagetes i närheten. Gurkväxter och bönor funkar fint. Vi lever, odlar och lär!
Vi hat just köpt sommarstuga och gett oss på vår första odling även om det blir i liten skala i år. Vad jag gillar att gräva! Och att idag se de första små salladsbladen titta upp. Då känner jag mig rik!
SvaraRaderaSå härligt! Odlandet är ett fint sätt att go slow, känner jag. Det blir ju som det blir i naturens eget tempo. Lycka till med stugodlingen! PS. Fin blogg du har!
SvaraRadera