23 april 2013

Bokens och rosens dag

året är ju numera fyllt av dagar som uppmärksammar allt från kanelbullen till linssoppan till rösten. för den som inte råkat höra det är dagen idag en dag för rosor (som män ger till kvinnor) och böcker (som kvinnor ger till män). allt på initiativ av en innovativ bokhandlare i Barcelona på 1920-talet. med vissa små modifikationer tycker jag gott vi kan föra den fina traditionen vidare.

i enlighet med tidsandan kan vi väl skippa formuläret för vem som ger vem vad. tänka lite mera hen, liksom. var ligger preferenserna hos gåvans mottagare? är det bok eller blomma som gäller? är hen en tankens eller handlingens kvinna/man?

i enlighet med hållbarhetstanken kan vi väl ge dagen en grön twist. kanske kan rosen bli en liten kryddplanta för fönsterbänken eller en påse frön att så i trädgårdslandet. kanske kan boken komma från ett antikvariat eller vara digital - om mottagaren nu föredrar plattor framom pappersprassel - eller åtminstone gjord i återvunnet eller miljömärkt papper på ett förlag som ar en miljöpolicy. eller kanske kan det bli en hybrid av bok och blomma: en "grön bok" som ger impulser för en hållbar livsstil.

personligen tycker jag att något av det vackraste med firandet av Bokens och rosens dag är att vi uppmärksammar både människans förmåga att njuta av skönheten i livet (rosen) och hennes förmåga att ständigt utvecklas (boken). i rosorna finns färgerna, dofterna, de sammetslena bladen (och i ärlighetens namn förstås också de vassa taggarna). där finns växandet, skönheten, livskraften, det cykliska. i böckerna finns andras berättelser: andra liv, andra platser, andra insikter och kunskaper än våra egna. där kan både njutandet och de nödvändiga tankemässiga utmaningarna flätas samman. mellan två pärmar kan biljetterna till en bildningsresa ligga.

måtte dagen ge dig möjlighet till både livsnjutande och tänkande av nya tankar! med eller utan bok och ros.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar