25 april 2013

Förodlingsdax!

det tog oss ett tag att inse att våren faktiskt är här, men nu är vi äntligen igång med odlandet. häromdagen satt jag och Småfolket och visionerade fram en lista på allt det vi vill odla denna säsong. listan blev lång, variationsrik och innehöll något för alla smaker. gurka och morötter låg högst på önskelistan, men paprika och körsbärstomater kom inte långt efter.

först igår skred vi dock till verket genom att invadera köksbordet med fröpåsar, gamla mjölkkartonger och glasspinnar, minidrivhus och en påse såjord. alla fick bidra med sitt: fylla jord, peta ner frön, vattna, skriva eller rita etiketter. slutligen transporterade vi varsamt hela den nysådda härligheten till vårt soligaste ställe: det gamla gula skåpet i vardagsrummet.

nu samsas de gamla kartongerna och minidrivhuset med pussel, diverse pyssel och en avdankad orkidée. det är ett synnerligen oestetiskt upplägg, men fyller sin funktion utmärkt väl. återstår att vattna och vänta, prata om och ibland med våra sådder och ivrigt spana efter små gröna skott. går allt riktigt bra kan vi vänta alltså oss åtminstone tomat, paprika, gurka och squash, broccoli och hyfsat med basilika till sensommaren. dessutom har vi sått en försvarlig mängd tagetes i förhoppningen att de ska hjälpa oss hålla kålmaskarna stången.

ikväll drömmer vi vidare och skissar på det växthus vi kanske kan plantera ut våra förodlade plantor i. om inte denna säsong, så kanske nästa? det spelar kanske inte så stor roll. i odlandet är tidslinjen en cirkel: tempo sekundärt och upplevelse primärt. en glimt av att leva lite lagom långsamt. men det ska erkännas; visst känns det skönt att förodlingen är igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar