3 april 2013

Gröna drömmar

så är det äntligen april och det börjar bli hög tid att göra upp årets odlingsplaner. skissblock och trädgårdsböcker åker fram och den lilla självförsörjaren i mej gör sej åter påmind: vad kunde man tänkas odla detta året då? åtminstone sallat, mangold och grönkål är självklara med tanke på fjolårets lyckade resultat. men skulle man våga sej på lite mera influenser från permakultur? eller helt enkelt bara odla fler växter som stöder varandra, tänka kretslopp, utmana sej själv ytterligare i självförsörjningsgrad...

de senaste säsongerna har vi gradvis utökat våra odlingsytor och odlingstänket har vuxit från "bara" det traditionella trädgårdslandet till två djupsängar och drömmar om växttunnel eller växthus för mer krävande växter. våra tomater hinner i princip aldrig mogna innan hösten är här, paprikor och gurkor har vi aldrig haft någon större framgång med. och jag skulle gärna skörda squashen lite tidigare - i höstas var vi bara det kortaste steget före frosten med den.

den stora frågan just nu är om vi i år ska satsa mer på stapelvaror som potatis och rotsaker och bönor eller sväva ut och pröva mindre mängder av sånt vi kanske njuter av att kunna skörda och äta bara för stunden. eller kanske både och och lite av varje? kryddgården längs söderväggen är åtminstone under uppbyggnad. det är väl det enda som är helt säkert.

mina gröna drömmar fyller så många funktioner. i drömmandet och visionerna är allt möjligt. i skissandet finns en vila och avkoppling från vardagen, i försådden ett konkret arbete som kontrast till jobbets ofta abstrakta teorier. småningom övergår odlandet i ett fysiskt meditativt tillstånd: gräva, vända, rensa, vattna, kratta...

samtidigt sammanflätas allt detta med tankar om hållbar vardag, om att leva återhållsamt, enkelt och mera på naturens villkor. jag blir mer medvetenhet om skörheten och skönheten i "från jord till bord" och jag känner stor respekt för det arbete bönder världen över gör för att hålla oss andra vid liv, bokstavligen.

PS. ikväll bänkar jag mej dessutom framför rutan för att se Trädgårdsonsdag - härlig inspiration och skön verklighetsflykt när snön gnistrar i aprilkvällen och kvicksilvret ännu en natt kryper långt under noll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar