20 juni 2013

REKO midsommar

hade tänkt skriva om fantastiska projekt REKO redan häromveckan, men nu är det dags.

vi har alltså tecknat REKO-avtal med en rad lokala matproducenter. för en period om åtta sommarveckor har vi förhandsbeställt varor (bl.a. grönsaker, nötkött, bröd, jordgubbar och bondost) och betalt in överenskommen summa. varje torsdag klockan 18 hämtar vi veckans leverans på Optimas parkering. för en timme uppstår där ett slags Bondens Marknad i miniatyr. vi träffar dem som fixar vår mat på bordet, vi träffar andra likasinnade kunder, våra barn ser "varifrån maten kommer" och vi utbyter idéer om nya produkter som kunde tas med i sortimentet. häromveckan kom vi oförhappandes hem med ett paket nymalet ekologiskt fullkornsvetemjöl på handeln. bara för att en eldsjäl bara hade fått lust att provmala lite. det är som ni förstår helt oslagbart!

förutom att maten är prisvärd (inga mellanhänder) och färsk, så har den rest möjligast korta väg. grönsakerna behöver inte ta en runda via centrallager i södra delarna av landet och transporterna belastar därför miljön minimalt. nötköttet kommer från gräsbetande djur vars foder produceras på gården. den sammanlagda resan mellan gård, slakteri och vår frys är kort, jag tippar på 15 km. bara en sån sak...

ytterligare en vägande faktor för vår familj är att maten får ett ansikte. jag gillar känslan av att veta vem som odlat tomaterna, skött om korna och knådat surdegsbrödet. och producenterna får direkt respons på det de producerat. jag hoppas att de känner att vi uppskattar det arbete de gör, att vi röstar med våra plånböcker och vill försöka hålla pengarna i regionen. dessutom bidrar REKO-projektet till att vi äter ännu renare mat: mer grönsaker, bra mat lagad från enkla råvaror i säsong.

årets midsommarmeny blir alltså extremt REKO. basen är lax (fångad igår morse av vår lokala fiskare), nypotatis med dill, färska grönsaker av alla de slag och ett surdegsbröd (som hämtas ikväll). på det en efterrättskompott på dagsfärska jordgubbar och egen rabarber, visserligen toppad med köpt vispgrädde och mandelhack. men ändå. så mycket bättre kan det inte bli. vi njuter och vi gillar och vi rekommenderar varmt REKO till alla andra som längtar efter Det Goda Livet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar