29 september 2014

REKO-resa


I helgen hade jag och min sambo nöjet att få åka med en grupp REKO-intresserade på studieresa till Umeå. I styv kuling tog vi färjan över Kvarken med sikte på först Bondens egen marknad och därefter den ekologiska grönsaksodlingen Älvåkern. Ombord hölls seminarium på temat ekologisk grönsaksodling och vi fick massor av nya perspektiv på allt från odling för självhushåll till småskalig odling för försäljning. Diskussionens vågor böljade i takt med havet: från växelbruk och frösorter till slow food och konsekvenserna av peak oil. Otroligt inspirerande!

På Bondens egen marknad fick vi sedan bekanta oss med försäljare av bröd & bakverk, hemgjorda ostar, charkuterier och grönsaker. Det var bara närproducerat som gällde och glädjande många stånd bar dessutom KRAV-symbolen. Med finska mått mätt var priserna humana och trots det halvtrista vädret var det fin stämning och många besökare på plats. Inramningen av försäljningen - bilfri parkmiljö, snygga försäljningsstånd och skyltar - var definitivt ett plus. Särskilt uppskattade jag själv de försäljare som bemödat sig om trälådor och papperskassar. Många konsumenter köper ju inte bara en produkt i sig - den ekologiska och närproducerade maten är också ett uttryck för identitet och livsstil. Och då kan detaljerna vara extremt viktiga, på gott och på ont... Främst öste dock besöket på Bondens egen marknad rejält med vatten på min kvarn om hur central kontakten mellan konsument och producent är. Hur mötet öga mot öga genererar respekt och stolthet och glädje. Maten blir liksom värd sitt pris!

Efter en filosofisk fika med nyfunna vänner åkte vi sedan vidare till Älvåkerns odling (där bilden är tagen). Odlingen ligger bara några kilometer från centrum, på en slänt bredvid Umeälven. I den pastorala miljön har odlarna Maria och Fredrik på bara två säsonger byggt upp en grönsaksodling på knappt en halv hektar. För mig som bara odlar för eget bruk var det fascinerande att se hur de "skalat upp" odlandet till affärsverksamhet. Dock med minimala investeringar och så lite maskinkraft som möjligt. Beundransvärt! På Älvåkern är det självplock ett par kvällar i veckan och gissa om jag önskar att jag kunde få självplocka mina ekologiska grönsaker på ett sådan lugn och lantlig slänt...

När vi sent på natten hade gungat oss hem till Österbotten kunde vi knappt slita oss från de goda samtalen. REKO-resan gav massor av nya insikter och dessutom djup bekräftelse på att maten är navet när det gäller hållbarhet. Mat är makt, i någon mening. Att odla sin egen mat ger makt över den egna hälsan och vardagsekonomin. Att konsumera ekologiskt och lokalproducerat (typ REKO) påverkar närsamhället på många plan: socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Makten över maten ligger ju i allas våra händer. Och i allas vår kunskap om vad Den Goda Maten egentligen är och hur den är producerad och transporterad till våra bord. Genom att odla och/eller köpa vårt dagliga bröd med eftertanke kan på sikt förändra strukturerna i matvärlden - och faktiskt också i världen i stort, vågar jag påstå.

Så tack, alla fina människor som vi fick möta på resan! Världsförbättrandet fortsätter ;)


2 kommentarer:

  1. Skrivet som poesi för mina öron. Ja trevligt hade vi, härliga människor och intressanta tankar växte fram. Man borde helt klart göra flera liknande resor :).

    SvaraRadera
  2. Så fint du tycker det ;) Och jag håller absolut med: fler REKO-resor åt folket!

    SvaraRadera