30 oktober 2012

Syrabasbalans

när jag som ung övernattade hos farmor och farfar sov jag i ett rum där nattduksbordet dignade av gamla nummer av tidskriften HÄLSA. kanske var det där mitt intresse för ämnet föddes? jag socialiserades nämligen in i en släkt där man friskt blandade groddar och gräddtårta, om man säjer så. farmors huskurer, fastrarnas alternativmedicinska strövtåg och farbrödernas idoga friskusliv sådde frön som jag idag finner mej skörda. med tacksamhet och ödmjukhet. först i höst har jag på allvar insett vilken röd tråd av intresse och hur mycket tyst kunskap den delen av min uppväxt gett mej. jag kan se hur jag återkommer till de goda råden, hur jag söker mej tillbaka till rötterna, hur jag strävar till en hälsosam vardag.

kanske är det också därför jag nu ägnar mej åt ett litet experiment om syrabasbalans. i korthet går experimentet ut på att dra ned på sånt som försurar kroppen (t.ex. kaffe, svart te, mjöl & andra processade spannmål, socker, rött kött) och äta mycket mer av grönt, bär och frukt, samt lite mer av nötter, frön, baljväxter, fullkornsprodukter och syrade mjölkprodukter. målet är att proportionerna ska vara 25 % syrabildande - 75 % basbildande i kosten. motion i frisk luft, sömn och regelbunden avslappning är också faktorer som ska bidra till en bättre syrabasbalans i kroppen. ingen rocket science, alltså.

lunchen äter jag ibland ute och tar då det som bjuds (gärna husmanskost på lokala råvaror) men morgon, eftermiddag och kväll har jag så gott som alltid chansen att välja ett "hälsosammare" alternativ. inspiration hämtar jag bland annat från finaste Ilas blogg Morotsliv och från rawfoodrecept, samt ur den drös av hälsotidningar och böcker jag samlat på mej genom åren.

det behöver inte vara så krångligt: att byta ut ett smörgåsmellanmål mot raw food bollar uppskattas av hela familjen. att göra min egen morgongröt på groddat bovete, frön och bär kräver visserligen en aning planering (läs blötläggning) kvällen innan, men att dricka ljummet citronvatten eller örtte kräver nästan ingen ansträngning alls. största utmaningen är middagen. tillsvidare ska jag lösa den genom att bara äta en större portion råkost och undvika snabba kolhydrater. blir jag riktigt inspirerad prövar jag kanske på att göra en grön smoothie. några stordåd tänker jag inte utföra.

utvärdering följer om sisådär ett par veckor...

PS. teorin om syrabasbalans är både omstridd och outforskad, men mätt med bondförnuft verkar den ändå kunna bidra till bättre hälsa. grundtanken är att om vi har fel pH försvåras cellernas arbete med allt från att föra bort slagg till att ta upp syre och näring. och det påverkar förstås både kropp och själ negativt. med en bättre pH-balans får kroppen tillbaka förutsättningarna för att fungera som den ska. till nytta och glädje, alltså. speciellt i mörka november!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar