18 oktober 2012

veckans ekovink(ar) 3

nu närmar vi oss november och för vissa (läs jag) börjar ljusbristen bli påtaglig. det verkar som om jag inte är särskilt ensam om min upplevelse. under kafferasten på mitt jobb diskuteras nämligen olika sätt att förebygga vintertrötthet. följande handfasta råd framgår ur erfarenhetsbanken:

* tänd lamporna (full lysrörsbelysning i samtliga utrymmen - och då hoppas vi såklart att lamporna är både energisparande och sorteras rätt när de ger upp)
* släck lamporna (tänd levande ljus istället)
* boka en södernresa i oktober/november (känns dock INTE särskilt hållbart med tanke på flygsträckan)

på tågperrongen träffar jag Trevlig Bekant med rötterna i Mellaneuropa, som konstaterar att att det mörka halvåret i Norden nog måste vara gjort för att gå i idé: sova mer, stressa mindre, ägna sej mer åt mys och pys och mindre åt prestation. jag tror definitivt att hon har rätt! men nu har vi ju inte alltid möjlighet att göra så; paradoxalt nog är det för många av oss just under vinterhalvåret vårt arbetsliv är som mest aktivt och krävande.

några kvällar senare ringer God Vän och vi kommer osökt in på ljusbristtemat. efter vårt samtal kan jag tillägga några tips på min "klara november"-lista:

* boka en kroppsbehandling av valfritt slag (massage, skönhets, shiatsu...)
* yoga regelbundet
* promenera en halvtimme i dagsljus varje dag
* träffa goda vänner oftare

och nu undrar jag: hur gör du för att klara av den mörka årstiden på ett hållbart sätt? kom gärna med ett tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar