14 mars 2012

Kemikalier igen

Det ser ut att bli kemikalietema på bloggen denna vecka. Igår visades nämligen en fin dokumentär om kemikalier och cancer: EN VANDRING UPPFÖR FLODEN. Ett otroligt fint porträtt av forskaren/journalisten Sandra Steingraber som själv lever med cancer och kämpar för att få ut kunskaperna om hur olika carcinogena ämnen påverkar oss genom luft, vatten och mat. Dokumentären ligger alltså på Arenan den närmaste veckan. Se den!

Osökt undrar jag hur det ser ut i det finska lantbruket. Vilka "växtskyddsämnen" är det våra grödor badar i? Vilka bekämpningsmedelsrester finns i maten jag äter? Är det säkert att reningen av vårt dricksvatten tar bort tillräckligt mycket av de skadliga partiklarna? Och jag funderar på varför industriernas utsläppsgränser i första hand bestäms utifrån ekonomiska intressen, snarare än ekologins eller hälsans... Varför gäller inte försiktighetsprincipen i användningen av de 80.000 kemikalier vi människor har runt oss numera?

Samtidigt tänker jag att detta är ännu en anledning till att välja ekologiskt odlat, att avstå från kemikaliestinna rengöringsprodukter och kosmetika, att som aktiv och medveten konsument stöda de producenter och bolag som vill välja en annan väg. Att gång på gång höja sin röst i dessa frågor. Att arbeta för detta som en mänsklig rättighet. Tänk er ett tillägg till FN-konventionen: En Artikel 31 där "var och en är berättigad till ett liv fritt från skadliga kemikalier" - eller åtminstone har möjligheten till ett informerat val.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar