26 april 2012

Långsamt mode

lite på Stockholmstemat, faktiskt. och därtill en fortsättning på det där med livstempot i gårdagens inlägg. idag finner jag mej själv funderandes på temat långsamt mode (slow fashion).

hela den konventionella modevärlden snurrar ju kring tanken på snabba förändringar. den bygger på våra behov av att passa in eller sticka ut i lagom doser. på att skapa oss identitet - istället för att bara vara de människor vi är. den är ett fruktansvärt exempel på slöseri med resurser, både i fråga om vatten, energi och kemikalier. arbetsförhållandena för många av dem som producerar snabba kläder åt oss i västvärlden är undermåliga. den billiga toppen på lågpriskedjan har egentligen betalts genom någon annans arbete - troligen en kvinna eller ett barn i ett land där lagstiftningen inte riktigt når upp till nordisk standard, om man säjer så... den dyra toppen i fina affären kanske (men bara kanske) har kommit till under bättre förhållanden, men bidrar förmodligen samtidigt till den globala konsumtionshysterin och göder ofta redan välbärgade aktieägares plånbok.

det är svårt att se hela bilden. vem vet hur sanningen om modeindustrin ser ut? samtidigt finns det redan idag transparenta och hållbara alternativ. genom att lära oss mera om långsamt mode och kanske till och med sträva efter att följa den filosofin kan vi bidra en gnutta till att omforma modevärlden. genom att hantera våra klädbehov på ett genomtänkt sätt kan vi se till att de mer hållbara alternativen får luft under vingarna. själv försöker jag just nu i första hand köpa färre plagg, i andra hand välja kläder av ekologiska eller naturmaterial (linne, hampa, ull) och märken som tydligt redovisar en etiskt hållbar produktion. det är mitt första steg på det långsamma modets väg.

här kan du läsa och lära mer om alternativet Slow Fashioned. gör det! och sen undrar jag: vilket blir ditt första steg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar