12 november 2014

"Vad blir det för mat?"

Ja, det är ju ofta frågan. Åtminstone hemma hos oss... Eftersom ett av de största och mest betydelsefulla stegen till ett klimatvänligare liv är att införa mera vegetariskt på menyn, gör jag här på bloggen ibland inlägg om Köttfri måndag och skriver om hur vi i vår familj löser Den Gröna Ekvationen. Våra barn är inga ivriga vegetarianer - de älskar faktiskt korv! - och jag har medvetet inte satt ribban så högt för dem. De gillar morötter och gurka, kål och paprika, förutsatt att de inte är tillagade på något sätt. Men jag tänker att tidsnog vaknar väl intresset och redan det att de regelbundet ser och känner doften av vegetariska rätter kan öppna upp för framtida provsmakande. Häromdagen gjorde jag en indisk gryta med kidneybönor och den vågade sig alla utom minstingen på ;)

Här är receptet (4 portioner):

En klick rypsolja hettas upp. I den fräser du snabbt 2 lagerblad, 1 tsk kanel, 0,5 tsk kardemumma. Sedan blandar du ner 1 hackad lök, 2 vitlöksklyftor, 1 cm riven ingefära. När detta fräst en minut eller så tillsätter du 0,5 tsk vardera av gurkmeja, chilipulver och salt. Sist rör du ner 2 hackade tomater och 5 dl kidneybönor (kokta) och vid behov lite vatten. Låt sedan grytan sjuda 10 minuter.

Vi åt grytan med kokt quinoa, men den passar också fint till ris, bulgur eller couscous. Som lite vardagslyx blev det också en klick färskost till. Jättegott, mättande och nyttigt, urbilligt och mycket klimatsmart!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar