27 november 2014

Pyhäjoki-påverka!

Det börjar dra ihop sig när det gäller kärnkraftverket i Pyhäjoki. Enligt uppgift kommer riksdagen att behandla frågan den 5.12. Fortfarande finns möjlighet att påverka och nu vill jag puffa för följande två sätt att visa sin åsikt i frågan:

1) Nu på lördag (29.11) kl 16-16.30 ordnar Pro Hanhikivi en "kynttiläketju ljuskedja light chain" i Pyhäjoki för att påminna om de risker som är förknippade med kärnkraft. Evenemanget är en fredlig och familjevänlig tillställning. Samling kl 15 vid skolan i Parhalahti med lyktor och ljus. Avsikten är att sedan bilda en så lång ljuskedja som möjligt. Mer praktisk info om det hela finns här. Om du vill kan du också delta i andanom på din egen hemort genom att tända ljus på din gård, ta ett foto av det och sedan posta bilden på evenemangets hemsida.

2) Greenpeace jobbar också hårt i kärnkraftsfrågan just nu. Här kan du skriva under ett öppet brev om kärnkraft till Alexander Stubb (t.ex. genom att dela sidan på Facebook eller Twitter). I brevet lyfts flera viktiga argument mot kärnkraft fram: allt från hur kärnkraften underminerar satsningen de förnybara energikällorna till den oetiska bränslefrågan aka problemen på Majakhalvön.

Detta är en av de riktigt stora lokala frågorna för oss "bottningar" (i både öster och väster) i vår tid. Konsekvenserna av beslutet kommer att synas i hundratusentals år. Det kommer att påverka livsmiljön för alla oss runt Bottenviken på många olika sätt. Det är också en fråga som knyter samman det lokala perspektivet med det globala - med kärnvapenindustri, geopolitik, solidaritet med ofrivilligt utsatta människor i andra delar av världen... Frågan om kärnkraft synliggör dessutom sociala och kulturella makt- och hållbarhetsperspektiv på ett sätt som är svårt att stillatigande acceptera.

Det är alltså läge att ta sig upp på barrikaderna nu, gott folk! I en form eller en annan.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar