(Bilden är tagen för några veckor sedan på en nepalesisk restaurang på Skatudden i Helsingfors. Just där och just då fångade den något av det lugn jag funnit den här hösten.)
16 december 2016
Lucka 16: lugn
(Bilden är tagen för några veckor sedan på en nepalesisk restaurang på Skatudden i Helsingfors. Just där och just då fångade den något av det lugn jag funnit den här hösten.)
13 december 2016
Lucka 13: samhörighet
12 december 2016
Lucka 12: ljus
Gryningen är ännu avlägsen när jag sätter mig ner för min stilla morgonstund. Utanför är mörkret kompakt, men här inne i fönstret hänger en adventsstjärna i papper. Genom perforeringarna sprider hon ett mjukt och sirligt sken, låter mig vakna lagom långsamt till den nya dagen.
Jag tänder ett doftande ljus, låter kroppen finna en lugnare andning, drar en lapp ur kalenderburken och läser: LJUS.
Så stark är min längtan efter ljus denna den mörkaste av alla årstider! Jag längtar efter solens strålar och försöker vara utomhus en liten stund mitt på dagen varje dag. Jag längtar efter att tända ljusen i lyktorna och adventsstaken och njuter av att se deras fladdrande lågor. Jag längtar efter det varma röda skenet från tron, hoppet och kärleken - de små i våra fönster och de stora ute i stadsbilden.
Det yttre ljuset är viktigt för mig. Men jag tänker idag faktiskt än mer på det inre ljuset.
Tidigt i höstas när jag mådde som allra sämst i min utmattning, hörde jag orden "ljus och kärlek" i ett alldeles oväntat sammanhang, på en akademisk fest. Under de veckor som gått sedan dess har jag ofta återkommit till de här orden. De har faktiskt format ett slags ledstjärna som hjälpt mig att röra mig i en bättre riktning. Gång på gång har jag frågat mig: Vad tänder ljuset i mig? I vilka sammanhang känner jag att ljuset får utrymme att växa? Och, icke minst, hur kan jag bli en som reflekterar andras ljus? Mina svar är ännu trevande. Kanske är det, som så ofta, själva frågandet som är det viktiga, själva startskottet för en förändring.
Såhär dagen före Lucia kanske vi kan fråga oss själva: När det nu är som mörkast omkring oss - hur kan du och jag vara ljusbärare? Och lyssna noga till svaren...
11 december 2016
Lucka 11: att bry sig om
6 december 2016
Lucka 6: glädje
På lappen i min adventskalender står det idag, passande nog, GLÄDJE.
Jag känner glädje över att ha fått leva nära dem som levde genom Finlands två krig. Över att ha fått ta del av deras erfarenheter och livsvisdomar. Glädje över att jag fortfarande hör deras röster inom mig, bara ett ögonblick bort. Glädje över deras omsorger om mig, min syster och mina kusiner, våra föräldrar. Deras förmåga att ge mig och oss alla ett sammanhang, en tillhörighet.
Jag känner glädje över den tillvaro jag fått tillgång till bara genom att födas i det här lilla hörnet av världen. Materiell välfärd, fri utbildning, gratis skolluncher, välförsedda bibliotek, välfyllda moderskapslådor, gratis hälsovård - och allt det andra fina som vi fortfarande åtnjuter som medborgare i detta land, om än de senaste årens politik naggat en del av det goda i kanten. Allt detta som ger mig möjlighet - och skyldighet - att göra gott för andra, både nära och fjärran.
Mest av allt känner jag idag glädje över mina två döttrar och min sambo. Deras kreativitet, livsglädje och ärlighet utmanar och utvecklar mig varje dag. I deras humor, värme och finurlighet, envishet och egensinnighet får jag möta mina bästa och mina sämsta sidor. I den här gemenskapen finns mitt syre.
Ikväll tänder jag traditionsenligt två ljus i köksfönstret. Det ena för hemmet, det andra för - inte bara fosterlandet - utan för fosterjorden. Det andra ljuset lyser ikväll för att vi ska finna modet och uthålligheten att kämpa för att alla på det här klotet ska kunna leva ett gott liv. För att vi alla ska få känna mening och glädje, i det lilla och i det stora.
5 december 2016
Lucka 5: kulturens kraft
KULTURENS KRAFT står det på lappen jag drar ur min kalender för inre hållbarhet idag. Vi människor är både förnuft och känsla och i bästa fall leder kombinationen av förnuft och känsla oss till insikt, till helhet, till handling. I arbetet för en mera hållbar värld kan kultur - och då tänker jag konst, musik, litteratur - vara en transformerande kraft, om vi bara öppnar oss för den.
Alltså: titta, lyssna, känn & tänk - och låt sedan din samlade erfarenhet leda dig vidare!
3 december 2016
Lucka 3: att leva helhjärtat
2 december 2016
Lucka 2: ödmjukhet
Den ödmjukheten vill jag gärna nära.
1 december 2016
Lucka 1: förväntan
30 november 2016
Adventskalender 2016
23 november 2016
Evighetsprojektet...
17 november 2016
Stilla stund
11 november 2016
En vackrare värld
8 november 2016
Kuriren-artikel
I förra veckan kom senaste numret av den finlandssvenska veckotidningen Kuriren ut. Där ingår en artikel om mitt bloggande och mitt hållbarhetstänk. När intervjun skulle göras stod jag på utmattningens brant. Det kändes snudd på förmätet att tala offentligt om inre och yttre hållbarhet.
När jag läser artikeln nu är jag oerhört glad att den ändå blev gjord. Själva intervjun blåste på den glöd som redan fanns inom mig. Den bidrog till att jag såg var det verkliga hållbarhetsunderskottet fanns i mitt eget liv där och då - och till att jag faktiskt vågade stå upp för mitt eget välmående genom att sjukskriva mig från ett arbetsliv som bara var för mycket. När jag satt där och formulerade mina tankar stod det klart för mig hur jag behövde gå tillväga för att komma på rätt kurs igen. Jag visste innerst inne också att jag inte behövde vara en "grön mönstermänniska" för att få tänka högt i hållbarhetsfrågorna. Att good enough är good enough.
Det jag gjort de senaste veckorna är att jag börjat omsätta mitt hållbarhetstänk på ett nytt och väldigt grundläggande sätt i min vardag. Genom att stiga av ekorrhjulet har jag kunnat bereda rum för att vattna och nära det frö till återhämtning som finns där allra längst in. Jag har fått perspektiv på både ett och annat i livet och (kanske främst) i arbetslivet. I takt med att krafterna återvänder upptäcker jag också hur jag vill bygga upp en ny vardag, som genomsyras av mina grundläggande värderingar. Jag anar en ny rytm, ett annat tempo, ett fokus på det som betyder mest för mig.
Den där rubriken är nog inte alls så tokig ändå - utmaningen för oss alla är ju faktiskt att få ihop det hållbara i teori och praktik! Jag ska be att få återkomma med en rapport om den saken.
6 november 2016
Viktigaste filmen!
Om jag bara kunde, skulle jag göra så att varenda människa i hela världen skulle sätta sig framför skärmen och se den här filmen! Sätta sig ner och ta in varenda bild, vartenda ord. Låta sig drabbas av insikt.
Om jag kunde skulle jag be var och en lämna det petiga, kritiska ifrågasättandet åt sidan för en stund. Låta förnekelserna och bortförklaringarna vara, inte förirra sig och slösa energi på hårklyverier. Det gagnar i förlängningen bara dem som vill fortsätta spela sitt riskfyllda spel på planetens bekostnad.
För den stora bilden är fullständigt klar. Vi har ett problem. Vi måste göra något åt det. Nu!
Och "Before the Flood" stryker oss verkligen inte medhårs... I slutet av filmen blir det obehagligt mörkt och tyst. Det skaver, och det är precis som det ska göra. Bara på den grunden kan vi bygga något bättre på riktigt - och filmen visar riktning också på den punkten.
Se den! Så kan vi diskutera efteråt...
4 november 2016
Det gröna livet...
Å andra sidan: jag känner sådan tacksamhet för alla otroligt fina stunder (och de är fler än de tunga) dessa veckor. Stunder då jag har kunnat njuta av lugnet inombords, känna glädje, en gnutta iver, rent av finna tillförsikt igen. Känt någonting helt nytt spira. Jag börjar upptäcka vissa mönster i återhämtningen.
Där någonstans börjar det (nya) gröna livet för min del.
28 oktober 2016
Om att leva som man lär - eller är?
Visst hade jag känt på mig - länge! - att någonting var fel. Symptom som knackade på allt oftare: sömnsvårigheter, hjärtklappning, yrsel, mood swings, magproblem... Någonstans inom mig visste jag ju att jag både ville och behövde bromsa, stanna upp, ta en time out, ändra riktning i livet. Få perspektiv på ett ohållbart system.
Det var bara det att jag så gärna ville både äta kakan och ha den kvar. Att det aldrig var riktigt läge. Att jag alltid hade något intressant på gång. Att det alltid kändes som att jag kanske kunde tänja gummibandet lite till och göra den där förändringen i ett ospecificerat "sen".
Det gick faktiskt så långt att jag fick en panikångestattack. Först efter det kom dagen då jag med gråten i halsen och lugnet i själen förstod att det var dags att ta paus. På riktigt! Att låta sjukskriva mig är ett av mina svåraste beslut hittills i livet. Jag anar att det också är ett av de bästa.
Så det blev tyst. Alldeles ovanligt och obekvämt tyst. Både på jobbet, i livet och här på bloggen. Det blev slutet på något och början på något annat, förhoppningsvis någonting riktigt hållbart. Det blev en helt ny puls.
För tillfället ser mina dagar ut ungefär såhär: Jag sover och vilar. Jag promenerar i naturen. Jag läser romaner. Jag yogar och mediterar. Jag presterar så litet som jag kan. Jag är snäll mot mig själv så mycket som jag kan. Jag känner efter vad jag behöver för att återhämta mig.
I morse kände jag till exempel att jag behövde en date med mej själv, helst i en miljö som andas "ljus och kärlek". Det blev en skön stund på det här underbara stället, Café Skorpan.
Jag försöker inte ens leva som jag lär just nu.
Jag försöker bara leva som jag är.
9 oktober 2016
REKOlunch = resiliens
Igår ordnade Jakobstadsnejdens ekomarthor en sopplunch på orangeriet i Aspegrens trädgård. Detta som en del av omställningsveckan Transition Week Ostrobothnias program. Veckan är ett samarbete mellan många olika aktörer, främst Slow Food Ostrobothnia och Föreningsfestivalen. Ekomarthorna tackade ivrigt ja till att medverka med en pop up-restaurang, eftersom vi i vår marthakrets intresserar oss för en hel del av de saker som omställningsrörelsen handlar om. Hela vår verksamhet handlar ju om hur vi kan leva mera hållbart i den lokala vardagen - och mat står verkligen i centrum för många av både ekomarthornas aktiviteter, omställningstänket och utgör en hörnsten i hela martharörelsens filosofi.
Om man vill lämna ett lite mindre ekologiskt fotavtryck på den här jorden är lokalproducerad mat ett bra sätt att börja! Eftersom REKO-konceptet kommer från Jakobstad ville vi gärna bjuda på en "omställningslunch" bestående huvudsakligen av livsmedel inhandlade i den egna REKO-ringen. Lite som en hyllning till det här lokalproducerade konceptet, som bidrar både till att bygga sociala nätverk mellan både producenter och konsumenter, till att skapa en fungerande ekonomi kring lokalproducerad mat i regionen och till att öka matsäkerheten i regionen. I sann marthaanda planerade vi en meny utgående från lokala råvaror i säsong, organiserade uppköp och förberedelser och skred till verket. Våra lokala REKO-producenterna var underbart tillmötesgående både i fråga om varor, leverans och prissättning, så ett stort tack till dem!
Vi siktade på 60 lunchgäster och som av bilden synes fick vi fullt hus, trots mycket sparsam marknadsföring av lunchen. Härligt! Vi beslöt oss för att servera lunchen till självkostnadspris och donera ett eventuellt överskott till Kvinnojouren i Jakobstad. Som det ser ut nu kommer vi att kunna stöda den här viktiga aktören med ett par hundralappar.
Menyn bestod av skördesoppa och hembakt bröd, samt kaffe med rulltårta till efterrätt. Eftersom många gäster igår frågade efter våra recept, kommer de nu här:
SKÖRDESOPPA - receptet är ett äkta martharecept och finns här!
ENKELT LANTBRÖD (1 stort bröd)
25 g jäst
1 msk honung
2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
7 dl speltmjöl (hälften fint, hälften grovt)
ca 1-2 dl mjöl till utbakningen
Smula jästen i dagbunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå över en del av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet, balnda ner mjölerna. Arbeta ihop med trägaffel, degen ska vara rätt lös. Låt jäsa en timme med duk över. Ta upp och arbeta in 1-2 dl mjöl och knåda några minuter. Tippa upp degen och forma med mjölade händer degen till ett stort bröd. kär några snitt i ytan. Låt jäsa 20 minuter på plåten. Grädda i 250 grader 15 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 40-50 minuter. Låt brödet svalna på galler. Skär inte upp förrän det svalnat helt.
Receptet är hämtat ur "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström.
MÜSLIBRÖD (1 långpanna)
10 dl fullkornsspeltmjöl
4 dl müsli
2 tsk matsoda
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
7 dl piimä
russin
Blanda alla torra ingredienser väl. Rör ner russin, sirap och piimä. Bred ut på bakplåtspapper i långpanna. grädda 45-55 minuter i 175 grader. Ät brödet färskt - gärna samma dag - eller dela i portionsbitar och frys ner det.
BOVETEFRALLOR (20 stycken medelstora frallor, glutenfria)
50 g jäst
9 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
7 dl bovetemjöl
4 dl rismjöl
1 dl psylliumfröskal
Blanda jäst och vatten tills jästen löst upp sig. Rör ner salt och psylliumfröskal blandat med mjölet. arbeta ihop degen och låt den sedan svälla tio minuter. Baka ut till semlor. Låt jäsa 90 minuter. Grädda i 225 grader, cirka 20 minuter. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.
LINGONRULLTÅRTA
4 ägg
2 dl socker
1 dl rågmjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda rågmjöl med potatismjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om med en slickepott. Grädda 6-7 minuter i 225 grader. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper för att svalna.
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
1 burk kvarg (eller 250 g avrunnen yoghurt)
2,5-3 dl lingon
Vispa grädde med vaniljsocker till ett fast skum. Rör ner socker, kvarg och lingon. Fördela fyllningen på den kalla rulltårtsbottnen och rulla ihop tårtan.
Efter att gästerna gått hem, disken var diskad och orangeriet städat, kunde jag konstatera att den här dagen gav mig något vida mer värdefullt än mat i magen och "klirr" i välgörenhetskassan. Den gav mig gemenskap och glädje, en känsla av att på talkoanda kan man bygga nästan vad som helst! Det är fantastiskt vad som är möjligt när man väljer "ti arbeit ilag" - att arbeta tillsammans. Och därigenom blev REKOlunchen ett tydligt exempel på det som omställningsrörelsen i grund och botten handlar om, nämligen att skapa en lokal resiliens som gör att samhället klarar av att bemöta de utmaningar som klimatförändringen och det postfossila samhället obevekligt kommer att ställa oss inför. Den där resiliensen - jag misstänker att den egentligen till sitt innersta väsen är helt och hållet relationell... Och jag anar att den byggs där "jag, mig och mitt" får stå åt sidan för "vi, oss och vårt"!
7 oktober 2016
EKOmarthornas REKOlunch
3 oktober 2016
Solutions - en glimt
29 september 2016
Nya perspektiv!
24 september 2016
Vilan!
Jag älskar ljus som silar genom linnegardin.
22 september 2016
Transition Week Ostrobothnia
Såhär ser programmet ut:
2 september 2016
Downshifting - om mindre som kan bli mer
Idag är det fredag och jag är alldeles ledig. Jag har ingen plan, ingen agenda - utom att ta dagen som den kommer. Det är en alldeles fantastisk känsla!
Att jag har det såhär är resultatet av att jag valt att den här hösten jobba bara 60 % på mitt vanliga jobb. Resten av tiden har jag tänkt ägna åt återhämtning och skrivande, i nämnd ordning. Jag tror att jag kommer att vara mycket i naturen, jag tror att jag kommer att både röra på mig och sova när min kropp behöver det. Eventuellt kommer jag också och att låta mig själv förverkliga diverse roliga infall och projekt som dyker upp längs med vägen. Vi får se. Det jag verkligen vill är utforska vad som händer med mig när balansen mellan pliktbetonat och lustbetonat liv förändras.
Jag har i många år varit intresserad av downshifting som fenomen. Det här med att frivilligt skala ner - inte upp - livet fascinerar mig. Att ta ner tempot, att ta ner konsumtionen, att ta ner mängden intryck. Vad är det som händer i oss människor när vi vänder upp och ner på det förväntade tillväxt-till det-yttre-tänket? Det där tänket som säjer att vi ständigt ska ha mer, göra mer, vara mer. Det där tänket som ju i vårt samhälle inte alls bara drabbat ekonomin, utan också invaderat alla möjliga andra sfärer av tillvaron.
Vad händer med mig när jag sållar i uppdragen och gör färre, men möjligen bättre, saker? Vad händer i mig när jag sänker tempot? Hur påverkar det min hälsa? Hur påverkar det mitt tänkande när det ytliga, snuttifierade bruset mattas av? Vilka processer kickar igång under ytan, inom mig själv? Vad händer med mina relationer? Jag har en hypotes om att mindre egentligen kan bli mer. Frågan om kvantitet och kvalitet är egentligen rätt uttjatad och kvalitet och kvantitet är ingen dikotomi - de är en organisk helhet. Men mindre av ett kan bereda utrymme för mer av något annat. Typ mindre stress och splittring kan betyda mer insikt och större ro.
Jag är ytterligt medveten om att det är ett privilegium att ha möjlighet att förändra vardagen i den här riktningen. Samtidigt går det ju inte helt smärtfritt. Det kräver förmågan att uthärda att inte vara den där evigt duktiga, plikttrogna och överpresterande arbetstagaren. Det förutsätter modet att ärligt möta frågan om vem jag Är när jag inte Gör. Det betyder förstås också helt konkret en mindre inkomst, mindre pension. Bland annat.
Just nu ska jag sluta skriva och stänga av datorn för att gå på lunchvandring i Fäboda med min sambo. Mindre skrivande blir idag mer samvaro och mer natur, mer sol, mer frisk luft. Jag ska återkomma om effekterna av det valet.
26 augusti 2016
Skördetidsfilosofier
Augusti är ju en sådan fantastisk självförsörjningsmånad, vare sig man har ambitionen att helt fixa sin egen mat eller att bara göra det delvis. Augusti är mängder av hallon, vinbär (svarta och röda) och krusbär klara att tas vara på inför den kommande vintern. I år har vi faktiskt fryst in det mesta, visa av skadan från tidigare år när saften möglat i flaskorna då vi förvarat dem i vår matkällare. Augusti är sockerärter, morötter, kryddor och potatis. Augusti är gurkor i överflöd i växthuset, fast de första kom redan i början av juli.
Den här veckan har vi plockat, förvällt och fryst in en del av våra brytbönor. Vi har också skördat våra första egna tomater i växthuset - tre stycken små söta cocktailtomater. De andra sorterna är till största delen ännu alldeles gröna, så vi får hoppas på både sol och värme i september. Annars blir det stekta gröna tomater på menyn...
Vi njuter av vår härliga squash, som förstås måste ätas mer eller mindre direkt. En fullstor pumpa har vi lyckats få hittills, fler är på gång. Dem hoppas vi till största delen kunna lagra. Vi plockar björnbär i mängder och funderar på att plantera en buske till inför nästa säsong. Det mesta med odling och augusti känns otroligt bra. Rikt på något sätt - och då tänker jag inte ekonomi.
Ändå får jag erkänna att den här odlingssommaren varit utmanande. Allting har verkligen inte gått som i Strömsö ;) Regnet och kylan har gjort att det känns som att vissa grödor växer extremt långsamt och somligt inte alls. Våra morötter är ännu irriterande späda, och kålen blev tyvärr en total flopp detta år. Och nu har potatisen drabbats av knäpparlarver och tomatplantorna av usligt bladmögel! Jag vet inte om vi borde ta vara på hela skörden innan det blir värre eller härda ut och hoppas på att angreppen avtar...
Jag håller verkligen med Farbror Gröns tankar häromveckan - att träda in i odlandet gör något med en, kanske just för att där finns dessa utmaningar. Odlandet kräver kunskap, envetet arbete och mycket tålamod. Det ökar ödmjukheten inför vädrets makter och späder för min del också på funderingarna om klimatförändringens inverkan. Det ökar respekten för det fantastiska arbete alla våra proffsodlare gör - de som till skillnad från oss hobbyodlare faktiskt förser så många människor med mat för dagen, året om! Odlandet gör oss också kreativa, särskilt om vi väljer att rätta menyn efter de grödor som klarat sig fram till skörd. Och det är en speciell form av närvaro i det där korta ögonblicket när rosenbönan blommar.
För min del är odlandet lärorikt också för att det påminner mig om att "människan spår och Gud rår" - eller något i den stilen. Jag drömmer, köper frö, förodlar och skolar om. Jag ritar fina skisser och planerar. Jag vattnar och rensar och gödslar och pysslar med våra plantor. Och ändå - jag har egentligen inte så stor kontroll som jag inbillar mig över hur skörden sist och slutligen blir. Det är en paradoxal känsla av frustration och lättnad, att allt inte hänger på mig. Vare sig det nu går som i Strömsö - eller inte.
17 augusti 2016
Solutions for a broken world
21 juli 2016
Reflektioner från ett nöjesfält
8 juli 2016
Det är som det är
Jag lever i kravlösheten. Det är min sjätte, nej sjunde, semesterdag och jag börjar så sakteliga landa i en långsammare lunk. Kroppen finner en annan rytm. Knoppen likaså. Men det går inte smärtfritt. Det är "pay back time", som min bästa vän i världen kallar det. Det är stundtals rastlöst och ibland frustrationsfyllt att återfinna detta andra efter månader av stress och prestation. Det skaver faktiskt lite. Att inte ha en plan. Att ta dagen som den kommer.
Ute i kaffestugan vid havet piskar regnet mot rutan. Jag tröttnar aldrig på den horisonten! Klipporna, tallarna, vattnet... Den horisonten påminner mig om vem jag är, där allra innerst inne. De holländska turisterna ger färg åt den grå eftermiddagen. Kaffet är starkt och samtalet söker sig sakta fram. I tystnaderna bor en särskild form av tillit och trygghet.
Jag misstänker att jag har viss draghjälp i finnandet av min semesterlunk av det regn och rusk som så många förbannar just nu. Visst skulle jag gärna möta solens strålar utanför mitt fönster - se dem sila genom lövverket och klä trädgården i guld. Känna värmen och soldoften mot huden. Låta solen ladda mig med ny energi.
Samtidigt kan jag känna att det är något överraskande skönt med dessa kulna och duggande dagar. De inbjuder till långsamhet, till läsning och middagsvila, till samtal och reflektion. Vänner och släktingar kommer förbi för att umgås en stund. Ingen verkar ha särskilt bråttom någonstans, ingen ser ut att känna någon press att "ta vara på sommaren" just nu. I väntan på värmeböljan är det legitimt att bara vara.
Det är som det är.
14 juni 2016
Om inre och yttre hållbarhet
Jag läste psykologen Jonas Mosskins krönika i gårdagens DN om att vi alla måste börja leva som lantisar. Att vi stadsmänniskor har tappat bort något viktigt, att vårt oupphörliga dövande av vårt inre är det som tär på jordens resurser, att vi måste finna nya vägar till balans och mening, att vi måste leta efter den inre hållbarheten. Jag tror det ligger något i det han skriver.
Däremot är jag inte säker på att den inre hållbarheten alltid kommer först. I ett inlägg här på bloggen i somras skrev jag såhär:
"Jag tror att den yttre hållbarheten är tätt tvinnad med den inre hållbarheten, att de ömsesidigt förstärker varandra. Att engagera sig, att arbeta för något, att bidra med sitt kunnande eller sin närvaro eller sin humor ger inre styrka. Om det sedan gäller att sortera sopor eller odla sin egen mat eller köpa grön el eller ekomat - de handlingarna ger så otroligt mycket mer än de tar. Och den inre styrkan ger i sin tur mod att göra mer. Kanske inte rädda hela världen, men däremot göra det jag kan just här och just nu.
Jag tror att vi människor mår bra av att ta ansvar. Av att bry oss. Av att läsa på och lära mer. Av att tro och se att det går att förändra världen, inte var och en ensam, men många tillsammans. Strävan efter ett hållbart liv ger både mål och mening. Ett mål och en mening bortom den futtiga individualistiska maximeringen av lycka eller vinst för mig och mina närmaste.
Jag tror också att det är livsviktigt att måna om sin inre hållbarhet för att orka jobba med den yttre. Att stanna upp, att reflektera, att vila, att fylla på reserverna. Att vistas mycket i naturen och hämta kraft. Att oftare lyssna inåt, att respektera vad den inre rösten vill säja. Att ta hand om sig själv - inte som ett självändamål, utan för att det gagnar helheten i livet. Att våga släppa gamla tankemönster och ta till oss nya."
Så tänker jag fortfarande. Att det ena ger det andra, ömsesidigt. Den här morgonens glimt av gemenskap, förundran och närvaro - stunden tillsammans, stunden i det gröna - ger mig kraft att möta världen, mod att stå emot den ohållbara trendighetens lockelser. Våga vara, snarare än göra eller äga. Och ibland är det rakt tvärtom; att valet att stå upp för hållbarheten (ekologiskt, socialt eller ekonomiskt) ger mig påfyllning inombords. Att beslutet att exempelvis sätta slantarna på ett växthus istället för att åka på semester till andra sidan jordklotet gör något med mitt inre. Att aktivt avstå en del av det som av konsumtionssamhället basuneras ut som nödvändigt eller eftersträvansvärt stärker min inre hållbarhet. Det ena och det andra, oupplösligt!
8 juni 2016
Växthusglädje
5 juni 2016
Samtal om livet
21 maj 2016
Ekologisk bubbelkväll
Häromsistens hade vi ekomarthor vår traditionsenliga vårfest. Vårt motto är ju att kombinera ekotänk med vardagslyx och vi brukar dra lite extra på lyxfaktorn när vi samlas till vårfest. Den här gången ordnade vi knytkalas och bubbelprovning. Jag räknade just ut att vi varit veksamma i 6 år nu och det är ju verkligen värt att fira!
Sedan starten 2010 har antalet medlemmar gått från ett dussin till cirka 50. Vi har hunnit med en massa olika aktiviteter, allt från att göra eget shampoo till att engagera oss i mathjälp. Det jag uppskattar mest är att vi är en så brokig skara - i vår krets finns rum för att leva ekoreko på rätt många olika sätt. Och det är inga pekpinnar inblandade. Jag tror att det är en av orsakerna till att alla hittar sin egen tråd i verksamheten.
Nåja, nu var det alltså ekologisk bubbelkväll. I hyllan på ALKO finns numera glädjande stort utbud av ekologiska bubblor. Vi fick hjälp att välja ut några sorter i prisklassen 10-15 € per flaska och ordnade en liten provning. Vi hade också med en alkoholfri variant, som tyvärr inte föll mig i smaken, eftersom den smakade mest av grape och socker. För egen del dricker jag lika gärna en vanlig pommac...
Jag är inte särskilt kräsen när det kommer till riktigt festliga drycker. Lite förkärlek har jag dock för det italienska och min favorit blev faktiskt den italienska proseccon Pizzolaro Stefany. Den är lätt och rätt sprallig i smaken. Jag gillar att den är mer åt det torra hållet. Och att den kommer från ett vinhus som varit verksam i fem generationer och odlat vin enligt ekologiska principer sedan 1985!
Tyvärr har också ekologisk vinproduktion sina grumliga sidor. Ekologisk odling av druvorna verkar vara en sak och själva framställningen en annan. För min del väger det ändå tungt att man i stället för kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel använder mer naturliga ämnen, tex kopparsulfat och svavel för att hantera skadedjur. Men precis som med andra lyxvaror gäller det ju att inse att eko och hållbarhet är komplexa och relativa begrepp. Transporter, förpackning, arbetsförhållanden och dylikt inverkar förstås på helheten och jag önskar att man småningom kunde utveckla en form av footprint-markering också för den här typen av produkter.
Hursomhelst, vi hade en trevlig kväll med givande samtal och god mat. Än en gång fick jag vatten på min kvarn om gemenskapens betydelse för omställningsprocesser. Kanske fick någon av oss igen inspiration för att införa en hållbar vardagsvana - bubblig eller inte - eller kände tillhörighet till en grupp människor som också vill trampa upp nya stigar.
Bara så ni vet, just nu står det faktiskt en flaska av den där proseccon på kylning i vårt kylskåp... Hållbarhet i livet kan nämligen också vara något så enkelt som att veta när det är läge att bubbla!
PS. För den som undrar: Jag kände tydligen på mej att lejonen skulle fixa hockeysegern nyss ;)
18 maj 2016
Orden och jorden - igen!
Kulet och mulet väder, men vårkänslor ändå!
Idag tog vi oss nämligen tid att plantera ut lite växter på friland. Det är förstås i tidigaste laget, men vi chansar. Går det som vi hoppas har vi en hel del egna pumpor, squash och frilandsgurka att skörda redan i juli...
I växthuset har tomaterna och basilikan huserat i ett par veckor redan. De har rotat sig jättefint, men skulle nog behöva mer värme för att riktigt ta fart. Basilikan och mangolden är på gång och några potatisblad börjar kika fram i min improviserade varmbänk. Snart ska vi sätta också gurkplantor och paprikaplantor i växthuset. Det får bli köpeplantor eftersom vi inte riktigt var ute i tid med den sådden.
Växthuset är ju ännu under arbete. Inom kort borde vi få till ett golv av betongplattor, som hjälper till att magasinera värme och jämna ut temperaturskillnaderna mellan dag och natt. Plus hindra ogräset att slå rot, förstås. Och sedan grunnar vi på om vi ska ha någon form av kanter mellan golv och odlingsbänkar - och i så fall i vilken form.
På det hela taget är det i varje fall väldigt välgörande med lite odling som motvikt till det akademiska livet. Tankarna klarnar när händerna arbetar, det är vilsamt för sinnena med spirande grönska, fågelsång och doft av jord och duggregn. Jag har skrivit om odlandets välsignelser förr och jag upprepar mig: orden och jorden - båda lika viktiga för att jag ska känna mig som en hel människa!
16 maj 2016
Vårskrik!
Jag, som trodde att den här våren skulle bli lugn och behaglig, fick tänka om... Det blev hektiskt värre. Massor med inspirerande jobbgrejer, ett manus som ännu skulle revideras, lite miljöpedagogikstudier - och vårt vårbruk! Ingen bloggtid alls. Inte många lediga stunder. Inte mycket till vila. I varje fall inte tillräckligt.
För en vecka sedan kände jag att det var läge för ett vårskrik, fast inte av den där fantastiska sorten som Ronja Rövardotter ägnar sig åt. Den som är full av liv och lycka över allt som spirar. Nej, snarare ett frustrerat och irriterat skrik. Den sortens skrik som ligger under ytan och pyr när dygnets timmar inte riktigt räcker till och de egna resurserna känns oerhört begränsade i förhållande till allt som ska uträttas. Dessvärre.
Fortfarande tycker jag det känns lite pinsamt att erkänna det offentligt. Att jag trillar dit, i stresshjulet, av och till. Trots att jag borde veta bättre tar jag på mej uppdrag och förivrar mig och bara inte kan säja nej till allehanda - bara för att det är så himla roligt. Ibland dessvärre också av pliktkänsla eller för att jag är oklar över konsekvenserna av att avstå. Och så sitter jag där... Plötsligt en dag känns allt det där roliga och inspirerande inte alls lika roligt och stimulerande, utan mest som krav och bördor.
Jag vet ju att det akademiska livet är som det är. Ändlös prestation, aldrig vila på lagrarna, ständig jakt på pengar för projekt och skrivande, en aldrig sinande ström av förändring och utveckling. Och mycket av det där är jag ok med. Till och med inspirerad av, tidvis. Samtidigt, var finns det rum att lyssna inåt, att balansera aktiviteten med vila, att reflektera? Spontaniteten och intuitionen blir lätt åsidosatta när jobbresor skär av ens fritid, när läsning av examinationer och skrivande av artiklar alltid är på hälft. Och när familjelivet dessutom snurrar på med allehanda aktiviteter. Det är då som själen liksom börjar göra sig påmind. Högre och högre. Tills jag lyssnar.
Och jag lär mej, om än ytterligt långsamt... Jag lär mej att skapa fler luckor i kalendern. Jag lär mej att tacka nej, att avsätta tid för vila. Jag lär mej att hämta kraft från naturen. Jag lär mej att jag inte behöver vara överallt hela tiden. Jag lär mej att reservera tid för pay back time och göra det som ger mej påfyllning. Jag lär mej att ta mej tid för en lunch med en vän. Jag lär mej att njuta av små saker i stunden. Jag lär mej att bara vara - igen och igen. Jag lär mig att lyssna till själen.
Och så en dag är det där andra vårskriket faktiskt där! Det som är kraft och glädje. Det som är förundran och tillförsikt på samma gång. Och jag tänker att aldrig aldrig mer ska jag glömma balansen. Att alltid alltid ska jag minnas att värna om pauserna och påfyllningen. Att denna dagen faktiskt är ett liv.