19 december 2012

Advent: nummer fyra...

lite lagom i förväg inför fjärde advent... några tankar om "goda julematen". den hållbara, ekologiska varianten.

julen är ju en mathögtid av stora mått. och skall väl så vara. själv är jag inte så brydd i traditionell julmat, men äter den gärna för sällskaps och stämnings skull. med åren har jag fått några favoriter på julbordet och glädjande nog har jag detta år insett att flera av dem faktiskt är riktigt hållbara val. när det gäller julmaten kan man generellt tänka på att inte köpa större mängder än vad som faktiskt går åt sej, att använda resterna effektivt eller frysa in dem på direkten, samt att komplettera måltiderna med mycket frukt, bär och grönt.

om man nu råkar höra till dem som tycker att kött är ett måste, så finns det ett och annat man kan tänka på. exempelvis att välja sådant kött som är ekologiskt, närproducerat eller vilt. för egen del avstår jag gärna skinkan till förmån för stek av älg eller får.

fisken hör till mina personliga favoriter på julbordet. där kan man komma ihåg de lokala fiskarna som är i säsong (lake och gös är fina alternativ), samt att i mån av möjlighet välja MSC-märkt fisk. överlag är fisk ett mer ekologiskt alternativ än kött, särskilt om den är fångad med bra metoder.

till julmaten i våra nejder hör av tradition rätter eller tillbehör gjorda på lokala råvaror i säsong; rödkål, grönkål, brysselkål, rotfrukter och potatis. gärna kan man ju öka deras andel på julbordet. själv ska jag försöka göra någonting rätt på grönkål denna jul.

och så det söta... eget julgodis, efterrätter och bakverk kan med fördel göras på ekologiska råvaror - i princip alla basvaror finns ju i ekologisk tappning numera. chokladen och kaffet kan köpas i både rättvis och ekologisk form, likaså mandlarna och nötterna och de torkade frukterna. och inhemska bär finns det gott om i frysdiskarna. en återkommande favorit i vårt hus är frysta tranbär med kinuskisås. för egen del kommer jag att satsa på att göra egen konfekt i form av dessa ekologiska tryfflar (15 st) till julaftonskvällen. receptet är hur enkelt som helst - och tryfflarna hur goda som helst:

100 g mörk ekologisk choklad
25 g ekologiskt rumstempererat smör
0,5 dl ekologisk vispgrädde
2 msk ekologisk flytande honung
ekologisk kakao
eventuell kaffe, likör eller motsvarande som smaksättning

hacka chokladen. koka upp grädden och honungen och häll över chokladen. rör till en slät massa. tillsätt smöret och rör ordentligt. om du vill smaksätta tryffeln gör du det nu med en msk eller två kaffe, likör eller dylikt. låt sedan massan svalna och stelna i kylskåpet en stund. forma sedan små tryfflar som du rullar i kakao och förvarar kallt tills det är dags att njuta.

faktum är att det nog är just detta sista som är det verkligt viktiga när det gäller jul och mat och hållbarhet: att verkligen njuta av allt det goda! att duka vackert och tända juleljusen. att ta sej tid för att umgås vid bordet. att värdera kvalitet framom kvantitet. och att minnas att Less Is More - också när det gäller julmat...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar