9 december 2012

Advent: nummer två...

när jag idag på Anna-dagen tänder andra ljuset i adventsstaken är jag nyss hemkommen från den numera så gott som obligatoriska söndagspromenaden. i decimeterdjup snö i den Stora Skogen har vi pulsat fram, åkt kälke och gjort snöänglar. vi har hört svanar och småfåglar, sett spår av diverse smådjur och sett havshorisonten i magiskt decemberljus. det är i såna lägen synvändorna sker.

Anna-dagen lär ju ha varit en stor dag i bondesamhällets julförberedelser. för mej (som varken lutar fisk eller brygger öl) är det en dag av småpyssel. jag lyssnar på stämningsskapande musik, ägnar mej åt Årets Julklapp till gudbarn och andra - och det är verkligen INTE hörlurar eller vakuumförpackare! kanske, kanske ska jag till kvällen baka mina favoriter till småbröd - de kryddiga mandelskorporna - med tanke på helgens gå-borts-present-förråd.

men mest av allt tänker jag ändå idag på en av alla fina Anna jag känner. på hennes förmåga att vara närvarande, rak och äkta i våra samtal. på hennes mod när det gäller att förverkliga drömmar och på hennes integritet i förhållande till det som är normen. på hennes förmåga att ständigt utmana sej själv i utvecklingen som människa. och på hennes förhållande till det materiella.

och jag önskar att det andra ljuset i advent ska få stå just för detta: att julfirandet i första hand är allt det immateriella. att det är relationerna, upplevelserna och det sammanhang jag lever i. att det är i allt detta som maten och gåvorna och festerna vilar. och som tack för insikten och grattis till alla Annor - en av julfavoriterna...








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar