14 december 2012

Advent: nummer tre...

små eller stora, kommersiella eller ej, stressmoment eller glädje... julgåvor är ett kapitel för sig. såhär inför tredje advent vill jag dela tio tips som kanske kan bidra till en jul med hållbara förtecken:

1. minimera antalet gåvor. kanske räcker det med ett paket med någonting som mottagaren verkligen önskat sig? kanske kan man samsas flera om en lite dyrare gåva? kanske kan ett par få en gemensam gåva? 

2. finns det nånting mottagaren verkligen behöver? alltså inte bara vill ha...

3. om mottagaren redan har "allt" kanske man kan ge en Annorlunda Gåva där givandets glädje når någon som verkligen behöver livets nödtorft? eller varför inte ge en bit finsk urskog och därigenom bidra till en grönare skönare värld? ett fadderskap som gåva kan göra stor nytta för barnet och ge mening åt den som får gåvan. checka olika miljö-, bistånds- och välgörenhetsorganisationer, som ofta har smidiga gåvoalternativ såhär i juletider.

4. köp en tjänst (istället för en produkt): besök hos fotvårdare, kosmetolog, massör eller frisör, kort till gym eller simhall... de immateriella gåvorna brukar vara uppskattade och bidrar samtidigt till den lokala ekonomin och sysselsättningen (och producerar minimalt med avtryck på naturen).

5. köp en vara som är lokalt producerad. mindre transporter, lokal ekonomi, originalitet är några av argumenten.

6. något gör något själv. snickra, sticka, virka eller sy. det du gjort själv får ofta ett annat värde för mottagaren, eftersom något av din själ finns med i gåvan. du har satsat tid och energi, laddat gåvan med goda tankar och din egen kreativitet. 

7. baka något som gåbortspresent istället för den traditionella konfektasken. då slipper du fundera över om chokladen i asken är ekologiskt och etiskt producerad.

8. ge en gåvoprenumeration på ett magasin med hållbar profil. själv kan jag rekommendera Huili, Camino, Effekt och Good News Magazine.

9. ge en bok - gärna från ett antikvariat - för böcker förändrar världen. den som läser reser i tanken, möter Det Andra, finner ofta nya och alternativa ord och begrepp, kanske till och med bättre sätt att förhålla sig till verkligheten.

och avslutningsvis:

10. årets vackraste tips fick jag häromdagen av en ekomartha: köp en snygg burk på loppis och gör en personlig etikett med texten GODA TING 2013. låt mottagaren samla sina goda minnen från det år som kommer på små papperslappar, dag för dag. ett sätt att konkretisera det goda i sitt liv.

själv har jag idag fixat små julgåvor i hållbar anda. jag har lyssnat på favoriten Sveriges Radio P1 (verkligen slow radio!) och gjutit ekologiska tvålar kryddade med kanel, kaffe, vanilj och stjärnanis. och jag hoppas den glädje jag kände under stöket kommer att kännas i händerna på dem som småningom använder tvålarna!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar